Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κίνα: Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια

Κίνα: Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια

Για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, το ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της Κίνας παρουσιάστηκε ελλειμματικό τον μήνα Μάρτιο, κατά 7,2 δισ. δολάρια.

Η εξέλιξη εκτιμάται ότι ενισχύει τη θέση του Πεκίνου ότι η διατίμηση του εθνικού νομίσματος, του γιούαν, δεν πρέπει να αλλάξει.

Οι τελωνειακές αρχές της Κίνας ανέφεραν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν 24,3% τον Μάρτιο, φθάνοντας τα 112,1 δις δολάρια, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 66%, φθάνοντας τα 119,3 δις δολάρια.

Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ είχε ήδη προλειάνει το έδαφος, προειδοποιώντας τον περασμένο μήνα ότι η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές κινεζική οικονομία ήταν πιθανό να παρουσιάσει έλλειμμα τον Μάρτιο. Πάντως ο Τσεν εκτίμησε ότι το φαινόμενο θα είναι βραχυχρόνιο, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα χθες Παρασκευή.

Η εξέλιξη σημειώνεται εν μέσω των ισχυρών πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ανατιμήσει η Κίνα το νόμισμά της. Οι επικριτές του Πεκίνου τονίζουν ότι κρατά το γιούαν χαμηλά για να ενισχύει τις εξαγωγές της, διατηρώντας τεράστια πλεονάσματα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά η Κίνα υπερασπίζεται τη νομισματική της πολιτική χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία για την επιβίωση των εγχώριων βιομηχανιών και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Το Πεκίνο επιχείρησε να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις ότι θα επιτύγχανε μεγάλη αύξηση των εξαγωγών της εφέτος, με τον Τσεν να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι θα χρειαστεί έως και μια τριετία για να επιτρέψει η χώρα στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε