Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κίνα: Θα κάνει πιο ευέλικτο το γιουάν

Κίνα: Θα κάνει πιο ευέλικτο το γιουάν

Μία ανακοίνωση – έκπληξη για τις αγορές εξέδωσε το Σάββατο η λαϊκή τράπεζα της Κίνας ενημερώνοντας ότι “θα κάνει το γιουάν πιο ευέλικτό”, στο πλαίσιο των προσπαθειών να βελτιώσει το καθεστώς ισοτιμίας.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο δέχεται ισχυρές πιέσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, να επιτρέψει στο γιουάν να αυξήσει την αξία του ώστε να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας δεν αναφέρει λεπτομέρειες, ωστόσο η χρονική περίοδος στην οποία βγαίνει και το διαφορετικό ύφος σε σχέση με παλαιότερες που απαντούσαν στις εκκλήσεις για ανατίμηση – αναμένεται να αναζοπυρώσει τις ελπίδες των αγορών ότι η ασιατική χώρα θα ακριβύνει το νόμισμά της. Τα τελευταία δύο χρόνια το γιουάν διαπραγματεύεται στα 6,39 έναντι του δολαρίου.
 

Θετικές οι αντιδράσεις

 Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε με ικανοποίηση την ανακοίνωση της Κίνας για την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού της νομίσματος γιούαν, γεγονός που θα το καθιστά περισσότερο ευέλικτο.
    ” Η απόφαση της Κίνας να αυξήσει την ευελιξία της συναλλαγματικής της ισοτιμίας είναι ένα εποικοδομητικό βήμα που μπορεί να διασφαλίσει την ανάκαμψη και να συμβάλλει σε μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια οικονομία”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο αμερικανός πρόεδρος. 
    
Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, χαιρέτισε την ανακοίνωση της Κίνας και έκανε έκκληση για “δυναμική εφαρμογή” της απόφασης.

Καλοδεχούμενη εξέλιξη χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Κίνας ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Πρόσθεσε οτι το ισχυρότερο γιουάν θα βοηθήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κίνα και να επαναπροσανατολίσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν με ικανοποίηση την κίνηση της Κίνας τονίζοντας ότι είναι θετικό βήμα τόσο για την Κίνα και όσο για την παγκόσμια οικονομία και θα βοηθήσει στη διόρθωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ανισορροπιών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η κίνηση είναι “ενθαρρυντική” και τα εκτελεστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι αναμένουν αλλαγές στην τιμή συναλλάγματος του γιουάν γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν χαιρέτισε επίσης την κίνηση της Κίνας δήλωσε όμως ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία ή τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο ανερχόμενες οικονομίες.

   “Αναμένουμε αυτή η κίνηση να βοηθήσει στην προώθηση μίας σταθερής και ισορροπημένης ανάπτυξης στην Κίνα, στις ασιατικές οικονομίες, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία”, αναφέρει το υπουργείο οικονομικών της Ιαπωνίας, σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Μεταλλευμάτων της Χιλής, Λόρενς Γκόλμπορν, δήλωσε ότι δεν αναμένει να δει μεγάλη επίπτωση στις εξαγωγές χαλκού από την χώρα αυτή που είναι πρώτη σε παραγωγή στον κόσμο, μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα κάνει πιο ευέλικτο το γιουάν. Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Ρόιτερς, ο Γκόλμπορν είπε ότι η ανατίμηση είναι πιθανό να πλήξει τις τιμές του χαλκού μεσοπρόθεσμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε