Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Κίνδυνος να μειωθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα από το 2014

Κίνδυνος να μειωθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα από το 2014

Αυτό τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σε ομιλία του προς τους τους πρέσβεις των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στον κίνδυνο μείωσης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014- 2020), εφόσον εφαρμοστούν οι ισχύοντες κανόνες και ληφθεί ως βάση υπολογισμού το ΑΕΠ της περιόδου 2007- 2009, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οπως είπε ο κ.Χατζηδάκης “την ώρα που συζητούμε για την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ στη χώρα μας, είναι εκτός πραγματικότητας να προχωρήσει η ΕΕ σε μείωση των κονδυλίων για την Ελλάδα”. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη, κατά τον σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ, να ληφθεί υπόψη η σημαντική μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου του για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και παρουσίασε την πορεία υλοποίησης των προτεραιοτήτων πολιτικής όπως:
– Ο ορισμός συντονιστών για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων, σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
– Η υπογραφή σύμβασης με τον ΟΟΣΑ για την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης για τον ανταγωνισμό.
– Η έγκριση από το ΣτΕ τριών Προεδρικών Διαταγμάτων για την αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων.
– Η αναμόρφωση της αγορανομικής νομοθεσίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Εξάλλου ως το τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται:
– Η προώθηση των διαπραγματεύσεων για την επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, με στόχο να υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας με τους παραχωρησιούχους.
– Η υποβολή των προτάσεων για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
– Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Εθνικού Σχεδίου διευκόλυνσης των εξαγωγών, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
– Η διαμόρφωση του πλαισίου πολιτικής για την αξιοποίηση και λειτουργία των αεροδρομίων.
– Η υποβολή προτάσεων από φορείς της αγοράς και καταναλωτικές οργανώσεις για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.
– Η αποστολή των ΠΔ για την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στο ΣτΕ.

   Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ωστόσο, ότι η βάση για την επίτευξη των στόχων είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, αλλά και η ρευστότητα στην οικονομία.

Διαβάστε

Η ευρωζώνη απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε