Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Κλιμάκιο της Eurostat στην Αθήνα – Σενάρια για νέα μέτρα

Κρίσιμο 15μερο για την ελληνική οικονομία καθώς τη Δευτέρα καταφτάνει κλιμάκιο της Eurostat, με την Κομισιόν να έχει προιδεάσει για αναθεωρημένο προς τα πάνω το έλλειμμα του 2009, γεγονός που κρίνεται ότι ίσως σημάνει νέα μέτρα.

Την ίδια στιγμή σενάρια για παράταση της αποπληρωμής για να πάρει ανάσα η οικονομία από τη σκληρή λιτότητα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της Eurostat είχε βρεθεί στη χώρα μας πριν από δύο εβδομάδες, χωρίς να καταφέρουν τα στελέχη να συλλέξουν τελικά στοιχειά για το έλλειμμα του 2009. Η Κομισιόν στέλνει τους ελεγκτές με τη σαφή εντολή – σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ – να παρουσιάσουν σαφή εικόνα για τα δημοσιονομικά της περιόδου 2006-09, περίοδος για την οποία ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες.

Τα στοιχεία για το έλλειμμα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, ενώ η Κομισιόν, δια στόματος του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμεντέου Αλταφάζ, προιδέασε ότι το ελληνικό έλλειμμα θα είναι σαφώς αυξημένο. (σύμφωνα με δημοσιεύματα σε 14,1%-15% από 13,7%) Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα αναθεώρηση του μνημονίου αν η απόκκλιση είναι πολύ μεγάλη.

Πάντως σε συνέντευξή του από την Ουάσινγκτον ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές μέσα στο 2001, καθώς τα spread έχουν πέσει κατά 200 μονάδες, ωστόσο προειδοποίησε ότι είναι αναγκαία η πιστή εφαρμογή του μνημονίου. “Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα” τόνισε ο υπουργός και σημείωσε ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή του προγράμματος. “Πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά την όποια αναθεώρηση” πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση αποπληρωμής των δανείων και μετά το 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ για να δοθεί ανάσα στην πνιγμένη από τη λιτότητα αγορά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί εταίροι εμφανίζονται θετικοί καθώς δεν θέλουν να σκάσει στα χέρια τους η χρεοκοπία ενός μέλους της Ευρωζώνης.

Την ίδια ημέρα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είχε νέα εύσημα για την Ελλάδα, λέγοντας ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. “Αυτό που έχουν επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες είναι πράγματι εκπληκτικό” τόνισε προσθέτοντας ότι η χώρα μας πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλα τα κράτη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Παράλληλα, κορυφαίο στέλεχος της Morgan Stanley δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα διεθνώς που διαθέτει μια κυβέρνηση που μπορεί και λαμβάνει τα απαραίτητα σκληρά μέτρα για την μείωση των ελλειμμάτων της.

Νέες αντιδράσεις είχαμε και σήμερα στις δηλώσεις – βόμβα του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η ΕΕ και η ΕΚΤ ήξεραν ότι η Ελλάδα όδευε προς τη χρεοκοπία αλλά δεν μπορούσαν να το πουν γιατί ωφελούσε τις γερμανικές και άλλες εξαγωγές. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε έκπληκτος από τις δηλώσεις, αποφεύγοντας να σχολιάσει περαιτέρω.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε