Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κοινωνικό μέρισμα: Αυξάνονται οι δικαιούχοι με διορθώσεις στα εισοδηματικά κριτήρια

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

– Διορθώσεις του υπουργείου Οικονομικών στην πρώτη κλίμακα των εισοδηματικών κριτηρίων
– Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να συμπληρώσετε σωστά την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα
– Αναλυτικά τα βασικά βήματα και η κίνηση – κλειδί για να πάρετε τα χρήματα
– Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν φιλοξενούμενα μέλη στην οικογένεια

Σε διορθώσεις στην πρώτη κλίμακα στα εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτός είναι ο λόγος -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon- που έχει καθυστερήσει η υπουργική απόφαση.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

 

Αχτσιόγλου για ανέργους

Νωρίτερα, η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, ανάλογα με τον χρόνο της ανεργίας το 2017, θα αφαιρείται αντίστοιχο ποσό από τα εισοδήματα που είχε ένας άνεργος το 2016, ώστε να μην αποκλειστεί από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι για την καταβολή του μερίσματος, συνολικού ύψους 720 εκατ. ευρώ, που ψήφισε η Βουλή, θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017 -τον Οκτώβριο του 2017- με αναφορά στα εισοδήματα του 2016.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «επειδή αυτό μπορεί να οδηγούσε στο να αποκλείονται κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι άνεργοι το 2017, αλλά είχαν εισοδήματα το 2016, θα υπάρχει πρόνοια, ώστε, ανάλογα με τον χρόνο της ανεργίας κατά το 2017, να αφαιρείται αντίστοιχο ποσό από τα εισοδήματα του 2016 για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να εμπίπτουν και να λάβουν την οικονομική ενίσχυση».

Πώς θα υπολογιστεί το ποσό

«Αν, για παράδειγμα, ήσουν δέκα μήνες άνεργος, εντός του 2017, θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό των εισοδημάτων σου που αντιστοιχεί σε αυτούς τους μήνες από το 2016, ώστε να μπορείς να περάσεις το εισοδηματικό κριτήριο και να ενταχθείς στη λήψη της ενίσχυσης» ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το 32% του πληθυσμού θα λάβει αυτήν την οικονομική ενίσχυση, ενώ η μέση ενίσχυση ανέρχεται άνω των 500 ευρώ. Όπως είπε, το μέρισμα θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Βήμα βήμα πώς γίνεται η αίτηση

Στην εφαρμογή για την αίτηση θα πρέπει να μπουν οπωσδήποτε όλοι όσοι πιστεύουν ότι δικαιούνται Κοινωνικό Εισόδημα.

Για να μπει κάποιος στην εφαρμογή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του taxis που ήδη διαθέτει.

Το πρώτο βήμα, αφού μπει κάποιος στην εφαρμογή στο www.koinonikomerisma.gr ( ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΚΟΜΗ), θα είναι να βάλει τον αριθμό ΑΜΚΑ. (Στη σπάνια περίπτωση όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον ΑΜΚΑ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ για την διόρθωση.

Αμέσως μετά θα πρέπει να συμπληρώσει έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, αλλά και ένα e-mail όπου μπορεί να λάβει μηνύματα ειδοποίησης.

Κοινωνικό Μέρισμα αίτηση

Το τρίτο βήμα

Το τρίτο βήμα είναι να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος το IBAN ενός λογαριασμού όπου θα πιστωθούν τα χρήματα τα οποία δικαιούται.

Στη φόρμα θα εμφανιστούν όλα τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του κάθε ενδιαφερόμενου προσυμπληρωμένα.

Εδώ ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει έναν έλεγχο για πιθανά λάθη.

Τα στοιχεία είναι με βάση τη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2016.

Εδώ θα πρέπει να δείξετε προσοχή σε δύο σημεία.

Θα πρέπει να εμφανίζεται τουλάχιστον ένας μήνας ασφάλισης και ο αριθμός των μελών ενός νοικοκυριού (φιλοξενούμενοι, ανήλικα τέκνα κλπ).

Προσοχή, όποιοι έχουν φιλοξενούμενους θα πρέπει να τους ειδοποιήσουν ώστε να συμπληρώσουν τα δικά τους στοιχεία στη φόρμα ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ώστε να προστεθούν και αυτά.

Αυτομάτως μετά και αυτό το βήμα η “φόρμα” βγάζει την ένδειξη για το εάν κάποιος δικαιούται κοινωνικό μέρισμα και ποιο είναι το ακριβές ποσό που δικαιούται.

Είναι κρίσιμο ο κάθε ενδιαφερόμενος στο τέλος να πατήσει την ένδειξη ΣΥΜΦΩΝΩ.

Εάν κάποιος δεν πατήσει αυτή την ένδειξη δεν θα πάρει τα χρήματα.

Οι δικαιούχοι

Για την αίτηση, όταν ανοίξει η εφαρμογή, μπορείτε να να μπείτε απλά με μια κίνηση κάνοντας “κλικ” ΕΔΩ

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 αναμένεται να δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις