weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κολλάει το “κούρεμα”;

Κολλάει το “κούρεμα”;
eurokinissi
Στην Αθήνα μεταφέρεται το σκληρό «παζάρι» για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, με τους τραπεζίτες να ζητούν μεγαλύτερα επιτόκια και λιγότερο «ψαλίδι» στην αξία των ομολόγων. Ζητήθηκε μάλιστα και ως εγγύηση να συνδυαστούν οι αποδόσεις των ομολογιούχων με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας!!!
 
Ο άνθρωπος -κλειδί των διαπραγματεύσεων Τσαρλς Νταλάρα που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, ρωτήθηκε κατά την έξοδό του από τη συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αν αισθάνεται αισιόδοξος και απάντησε «γιατί όχι»;
 
Ο κ. Νταλάρα αποφάσισε να επισκεφθεί εκτάκτως τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για να τους θέσει υπόψιν τα νέα δεδομένα μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που είχε με
τραπεζίτες και επικεφαλής ασφαλιστικών ταμείων.
 
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Η πικρή εμπειρία του καλοκαιριού το 2011 απειλεί να επαναληφθεί και πάλι τώρα.
 
Στο Ινστιτούτο εκφράζουν φόβους πως η μεγάλη καθυστέρηση μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, όπως συνέβη με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταλλάρα μεταφέρει πρόταση για το τι θα αποδέχονταν οι τραπεζίτες. Η εν λόγω πηγή υποστήριζε ότι ο τραπεζικός τομέας δεν έχει διάθεση να πάει παραπέρα, δηλαδή από το κούρεμα του 40%, έναντι στόχου 50% που έθεσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Απορρίπτουν δε
κάθε συζήτηση για ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, o κ. Νταλλάρα προειδοποίησε ότι σκέψεις για περαιτέρω «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, στην πράξη θα ισοδυναμούν με επίσημη πτώχευση.
 
Την ίδια ώρα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που είναι κοντά στη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων, έλεγαν πως μόλις τώρα αρχίζει το πραγματικό >. Οι ξένοι τραπεζίτες ζητούν κουπόνι της τάξεως του 8%, ενώ το PSI που σχεδιάστηκε την 26η Οκτωβρίου προβλέπει επιτόκιο 5%-6%, συνδέοντας την τελική απόδοση με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να περιοριστούν οι δικές τους απώλειες.
 
«Είναι σαφές ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τις ζημίες καθαρής παρούσας αξίας για τους επενδυτές» είχε αναφέρει ο επικεφαλής του Τσ.Νταλάρα σε συνέντευξή του στο Reuters, λέγοντας πως «δεν έχουμε πολλά περιθώρια ελιγμών, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία θα παραμείνει εθελοντική».
 
Στο πλαίσιο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, οι τράπεζες συμφώνησαν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, κίνηση που θα οδηγήσει σε μείωση του κατά 100 δισ. ευρώ.
 
Αναλόγως όμως των επιτοκίων και της διάρκειας των νέων ομολόγων, οι ζημίες καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους μπορεί να παραμείνουν κοντά στο 50% ή να υπερβούν το 60%, σημείο που αποτελεί κλειδί στις διαπραγματεύσεις με τους κατόχους ομολόγων.
 
Αν και ο επικεφαλής του IIF δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ανώτατο όριο, ανέφερε πως «έχουμε στο μυαλό μας δύο προσεγγίσεις αυτή τη στιγμή. Μια προσέγγιση για όλους τους επενδυτές και μια άλλη προσέγγιση που περιλαμβάνει δύο επιλογές. Θα συζητήσουμε τις παραμέτρους για αυτά που πιστεύουμε ότι θα δουλέψουν και για αυτά που δεν θα δουλέψουν».
 
 
 
 

#TAGS MM