Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Κομισιόν vs Ιρλανδίας: «Προκαλεί τριγμούς στη σταθερότητα του ευρώ»

Η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία είναι το νέο… αγαπημένο θέμα συζήτησης στην Κομισιόν. Παρόλα αυτά, διαψεύδονται τα σενάρια περί βοήθειας στο Δουβλίνο.

Η κατάσταση στην Ιρλανδία προκαλεί εντάσεις και ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στο σύνολο της ζώνης του ευρώ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν εντάσεις στις αγορές ομολόγων, είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά τους δημόσιους λογαριασμούς της Ιρλανδίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα οικονομικά θέματα Αμαντέου Αλταφάζ.

Ωστόσο, διέψευσε ξανά τα σενάρια περί πιέσεων στην Ιρλανδία να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. Αυτή είναι η απάντηση της Κομισιόν σε φήμες που ήθελαν Ευρωπαίους αξιωματούχους να ασκούν πιέσεις ώστε οι ιρλανδικές αρχές να αποδεχθούν μια τέτοια βοήθεια για να επανέλθει η ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ζώνης του ευρώ.

Πιέσεις, πιέσεις, πιέσεις

Κι αν η επίσημη θέση της Κομισιόν είναι ότι στην Ιρλανδία δεν ασκούνται πιέσεις, το Δουβλίνο έχει άλλη άποψη. «Η Ευρώπη πιέζει την Ιρλανδία να βρει μια λύση για την κρίση του χρέους της επειδή τα προβλήματά της επηρεάζουν το ευρώ και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε ο Μάικλ Νούναν, εκπρόσωπος για τις οικονομικές υποθέσεις του κύριου κόμματος της ιρλανδικής αντιπολίτευσης.

Δήλωσε δε ότι μια ευρωπαϊκή παρέμβαση στην ιρλανδική κρίση χρέους είναι δρομολογημένη καιαναμένει εξελίξεις επί του ζητήματος εντός 24ωρου. Την Τρίτη, άλλωστε, στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Eurogroup και την Τετάρτη το Ecofin. Σύμφωνα με τον Νούναν, συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης θα μπορούσε να σημάνει αποκλεισμό της Ιρλανδίας από τις αγορές ομολόγων για την επόμενη τριετία – τετραετία.

Νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεξέϊρα ντος Σάντος ζήτησε από το Δουβλίνο να λάβει υπόψη του τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης, σε μια έμμεση πλην σαφή έκκλησή του προς την ιρλανδική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης που της προσφέρεται από την ΕΕ.

Η Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μόνη της, επέμεινε ο Ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντικ Ροχ, απορρίπτοντας την ιδέα ότι η κυβέρνησή του μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Αυτή η ιστορία πρέπει να ηρεμήσει και να προχωρήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων μας», δήλωσε ο Ροχ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk.

«Θα παρουσιάσουμε στο τέλος του μήνα ένα σχέδιο λιτότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που έχει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014. Είναι εντελώς ανεύθυνο να τροφοδοτούμε συνεχώς αυτή την ιστορία και να προκαλούμε τέτοια αναταραχή», πρόσθεσε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε