Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Κόβουν μισθούς και περιττά έξοδα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στοιχεία έρευνας δείχνουν πώς οι έλληνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση.

Εννέα στους 10 κόβουν τα περιττά έξοδα. Σχεδόν 3 στους 10 δανείζονται, το 29% κόβει μισθούς και το 31% σχεδιάζει νέα προϊόντα ή απολύει…

    Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια των εργασιών του Money Show 2009. 

    Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των επιχειρηματιών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στην Αθήνα το 67% δηλώνει ότι προσέφυγε σε δανεισμό και στη Θεσσαλονίκη μόνο το 30%. Αντίστοιχα, το 37% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων στην Αθήνα προχώρησαν σε απολύσεις προσωπικού και στη Θεσσαλονίκη το 17%.

    Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται οι επιχειρηματίες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι και το γεγονός ότι ορισμένοι καταφεύγουν ακόμα και σε «πλάγιους» τρόπους, όπως δανεισμό από τοκογλύφους, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, κ.α.

    Το 41% των επιχειρηματιών που πλήττονται από την κρίση αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη, τάσης αυτοκτονίας, κ.α.). Στην περίπτωση αυτή, περισσότερο ευαίσθητοι εμφανίζονται οι Αθηναίοι.

    Σχετικά με τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, οι επιχειρηματίες απαντούν: μείωση της γραφειοκρατίας και δημιουργία σταθερού κλίματος για επενδύσεις. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε