Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Κρίσιμες δημοπρασίες ομολόγων σήμερα σε Ισπανία και Ιταλία

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας ΦΩΤΟ REUTERS

Αν τελικά αυξηθεί το κόστος δανεισμού η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να επιταχύνει τις αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

Το ευρώ ενισχύεται σήμερα στις διεθνείς αγορές κοντά στα 1,3124 δολάρια εν μέσω προσδοκιών ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιορίσουν την κρίση χρέους.

Δημοσιεύματα φέρνουν αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητούν τρόπους για να καταστεί πιο αποτελεσματικό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με αρμοδιότητες μάλιστα παρόμοιες με εκείνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει το μεσημέρι τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ παρά την ισχνή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να δώσει η ΕΚΤ συγκεκριμένα στοιχεία για τις αγορές ομολόγων που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες (στο πλαίσιο στήριξης της Πορτογαλίας, αλλά ενδεχομένως και της Ελλάδας)

Επενδυτές και αναλυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα σχόλια του Τρισέ για τις δυνατότητες στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών και την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανευρωπαικό μνημόνιο με ισόβια λιτότητα, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε