weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ξαφνική αλλαγή σκηνικού τη νύχτα μετά τις εμπλοκές με την τρόικα – Αγκάθι παραμένει το χρέος με το «σκορ» μεταξύ της τρόικας να είναι 1-2

Ξαφνική αλλαγή σκηνικού τη νύχτα μετά τις εμπλοκές με την τρόικα – Αγκάθι παραμένει το χρέος με το «σκορ» μεταξύ της τρόικας να είναι 1-2 | Newsit.gr

Αισιοδοξία ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει οριστική συμφωνία στις επί δίμηνο διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, εκφράζουν ανοικτά τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο (για πρώτη φορά) και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που θεωρείται ο «σκληρός» της τρόικας, Πολ Τόμσεν.

Έτσι, είναι πολύ πιθανόν, η τρόικα, που αναχωρεί αύριο από την Αθήνα, να μην επιστρέψει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα, και οι τελευταίες λεπτομέρειες στο πακέτο των μέτρων να κλείσουν μέσω ανταλλαγής emails με το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό μπορεί να έχει πολλά πολιτικά μηνύματα! Ένα εξ αυτών μπορεί να δείχνει πως τελικά το σκηνικό ρήξης απέδωσε καρπούς και έτσι υπάρχει σχετική συμφωνία, ενώ δεν αποκλείεται η εμπλοκή που ακούγαμε τις προηγούμενες ώρες να ήταν απλά μία δραματοποίηση των γεγονότων για επικοινωνιακούς πάντα λόγους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση απόψε της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, που ακολούθησε εκείνην του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.

Ενώ, για το «καυτό» θέμα της αγοράς εργασίας, ανέφερε ότι «υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει». Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τόμσεν, λέγοντας ότι «σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν, αναμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, με αυστηρή προϋπόθεση, πάντως, να έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων. Παράλληλα, η τρόικα εργάζεται ήδη με βάση τα σενάρια της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά μια διετία (χωρίς την επιμήκυνση, το πακέτο των μέτρων θα ήταν για την επόμενη διετία 18 δισ. ευρώ, αντί των 13,9 δισ. ευρώ).

Στο πακέτο των μέτρων, η περικοπή των δαπανών αναμένεται να ανέλθει σε κάτι παραπάνω από 11 δισ. ευρώ και τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώ. Πάντως, το κύριο βάρος θα «πέσει» το 2013, οπότε και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα 9,2 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο.

Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν ότι απομένουν προς συμφωνία ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές προϊόντων και στην αγορά εργασίας. Αλλά, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν δεχθεί τον «κορμό» της φορολογικής μεταρρύθμισης, αν και θέλουν από το υπουργείο Οικονομικών να εργαστεί και πάνω στα δικά τους μοντέλα για τις επιπτώσεις στα έσοδα από το μακροοικονομικό περιβάλλον (ύψος ύφεσης). Πάντως, και για το θέμα του ύψους της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2013 φαίνεται ότι βρέθηκε η «μέση οδός» για ύφεση 4,2% (το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ύφεση 3,8% και η τρόικα ύφεση 5%).

Απομένει, επίσης, να υπάρξει συμφωνία και για το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, καθώς το ΔΝΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες, το χρέος των οποίων δεν είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και υπάρχουν τρόποι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Ενώ, χαριτολογώντας στέλεχος του υπουργείου, είπε ότι στο ζήτημα του νέου «κουρέματος» του χρέους το σκορ είναι 1-2 (υπέρ ο Πολ Τόμσεν και κατά οι κ. Μορς και Μαζούχ).

Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα έχει ως εξής:

«Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες. Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.
Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα.

Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν.

Το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία.
Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mετά το «βέτο» των πολιτικών αρχηγών στις αξιώσεις της τρόικας… τώρα Σύνοδο Κορυφής – Πού διαφώνησαν με την τρόικα και τι συμφώνησαν για φόρους

Αποχωρεί η τρόικα από την Αθήνα με το μεγάλο κενό να παραμένει για τα εργασιακά

#TAGS MM