Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ξανά στο στόχαστρο ο Γ. Στουρνάρας – Διαψεύδει ο κεντρικός τραπεζίτης και κατονομάζει τους υποκινητές

Ελληνικό Στουρνάρας

Στο επίκεντρο βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αφορμή δύο γεγονότα φαινομενικά διαφορετικά μεταξύ, εντούτοις αποτελούν μέρος του σήριαλ μίας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και τον κεντρικό τραπεζίτη που κρατάει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι υπό έρευνα από τον εισαγγελέα διαφθοράς αναφορικά με τις κατηγορίες για διαρροή πορίσματος για την Πειραιώς, η οποία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τα capital controls τα οποία επιβλήθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των FT, σύμφωνα με δυο ανθρώπους με γνώση της υπόθεσης, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται για «παράβαση καθήκοντος» διαρρέοντας εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής ελέγχου κεντρικής τράπεζας που περιέγραφε παράτυπες πρακτικές από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε προς τους FT ότι «έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή του πορίσματος για την Πειραιώς και καμία λέξη του κειμένου δεν εμφανίστηκε σε κάποιο μέσο ενημέρωσης».

Σε ότι αφορά την Attica Bank, σημειώνει ότι στοιχεία στα ελληνικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν «μόνο αφότου το πόρισμα κυκλοφόρησε σε υπουργούς και τα 300 μέλη του κοινοβουλίου».

Η εισαγγελική έρευνα για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Το δημοσίευμα του Documento

Ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν στο προσκήνιο από χθες το πρωί, όταν δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, υποστήριζε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εμφάνισε μικρότερο εμβαδόν στην παραθεριστική κατοικία του στη Σύρο και δυο φορές δεν περιέλαβε στη δήλωση την 15 μέτρων πισίνα. Για τις ελληνικές φορολογικές αρχές η κατοχή πισίνας είναι δείκτης σημαντικής προσωπικής περιουσίας και αυτό μπορεί να δικαιολογήσει έρευνα για πιθανή φοροδιαφυγή. Ο Γ. Στουρνάρας αρνήθηκε ότι έπραξε κάποια αδικοπραγία στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να δουλεύω σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM για ένα σύγχρονο, διαφανές και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα που τηρεί τους κανόνες των ευρωπαίων ρυθμιστών για την εταιρική διακυβέρνηση».

Ο Γ. Στουρνάρας κατηγορεί ανοιχτά την εφημερίδα ότι έχει στοχοποιήσει τον ίδιο και την οικογένειά του, ενώ αφήνει αιχμές για σύνδεση του σημερινού δημοσιεύματος με τα μέτρα εταιρικής διακυβέρνησης που είχε λάβει η ΤτΕ σε σχέση με την Attica Bank τον περσινό Σεπτέμβριο.

«Οι συντελεστές της εφημερίδας αυτής, οι άμεσοι, αλλά κυρίως οι έμμεσοι, προβαίνουν από τότε σε διαρκείς επιθέσεις εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Τους διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, διαφανές τραπεζικό σύστημα, που υπακούει σε ευρωπαϊκούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του.

Τέλος ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει λόγο για «συκοφαντία» που εντάσσεται σε μία «αλυσίδα αθλιοτήτων» σε βάρος του, και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα ο εκδότης της εν λόγω εφημερίδας καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή για συκοφαντία σε βάρος της συζύγου του.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις