Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ξαναφουντώνει η κρίση στην ευρωζώνη

Ξαναφουντώνει η κρίση στην ευρωζώνη

Από έρευνα της βρετανικής εταιρείας Markit προκύπτει έντονη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας και σημάδια ύφεσης της γερμανικής οικονομίας.

Επιτάχυνση της ύφεσης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, φανερώνουν στοιχεία της εταιρείας Markit.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη, ο οποίος καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών, διαμορφούμενος στις 47,4 μονάδες από 49,1 μονάδες τον Μάρτιο (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες σημαίνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας).

Ειδικότερα, υποχώρηση σημείωσε τόσο ο δείκτης PMI για τη βιομηχανία στις 46 μονάδες από 47,7 μονάδες τον Μάρτιο όσο και ο αντίστοιχος δείκτης για τις υπηρεσίας, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες από 49,2 μονάδες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit δήλωσε: “Ο προσωρινός δείκτης PMI υποδηλώνει έναν ταχύτερο ρυθμό οικονομικής συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, επεκτείνοντας τη διαφαινόμενη διπλή ύφεση για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε σε όλη την περιοχή. Η Γερμανία είδε την ανάπτυξη να εξασθενεί σε σχεδόν στασιμότητα, ενώ η Γαλλία είδε μία ανησυχητική απότομη πτώση, που συνδέεται εν μέρει με την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των προεδρικών εκλογών. Ο ρυθμός συρρίκνωσης κέρδισε και πάλι σε ορμή στην περιφέρεια, κάτι που θα εγείρει αναπόφευκτα ανησυχίες σχετικά με την επίπτωση των μέτρων λιτότητας για τη μείωση των ελλειμμάτων”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε