weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ξεκάθαρο «όχι» Γερμανίας στο ευρωομόλογο

Την ώρα που η Ιταλία, η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν ταχθεί επανειλημμένως υπέρ του ευρωομολόγου, η Γερμανία ξεκαθαρίζει, μέσω του υπουργού οικονομικών, οτι παραμένει αυστηρά αντίθετη στην έκδοση από την ευρωζώνη στο σύνολό της κοινών ομολόγων.

«Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο γεμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνένετυξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Διαβάστε τη συνέντευξη του γερμανού υπουργού οικονομικών

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ιταλός υπουργός οικονομικών σε νέα συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε για να παρουσιάσει αναλυτικά το περιεχόμενο των έκτακτων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, τόνισε, ότι «αν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων».

Διαβάστε όσα είπε ο ιταλός υπουργός οικονομικών

Αγωνία για την 6η δόση

Με την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που βάζουν μεγάλα ποσά τόσο στο πρώτο δάνειο, αυτό των 110 δισ. της Ελλάδας, όσο και στον λεγόμενο μηχανισμό για την κρίση χρέους στην Ευρώπη να έχουν επιτόκια στο δανεισμό τους από τις αγορές αρκετά πάνω απ’ τα επιτόκια που θα πάρουν από τη χώρα μας, αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι στον αέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι Άγκελα Μέρκελ και Σαρκοζί συναντώνται την Τρίτη. Ήδη οι αγορές άρχισαν να χτυπούν τη Γαλλία που είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας μαζί με τη Γερμανία. Ταυτόχρονα η ΕΚΤ έχει αναγκαστεί να στηρίξει τα ομόλογα των άλλων δυο μεγάλων οικονομιών της Ιταλίας και της Ισπανίας και όλα αυτά ενώ η περιφέρεια (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) έχει τείνει το χέρι για… δανεικά.

Κάπως έτσι δεν είναι ίσως τυχαία η αναβολή για τις 29 Αυγούστου που φαίνεται ότι παίρνει η επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για την διαπραγμάτευση της 6ης δόσης. Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης;

Ηδη, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις τονίζοντας ότι η ημερομηνία εκταμίευσης της 1ης δόσης που έχει ανακοινωθεί (δηλαδή η 15η Σεπτεμβρίου) είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική.

Αν πάμε όμως λίγο πίσω στο χρόνο θα δούμε ότι υπήρξε και αρχές Ιουλίου εμπλοκή με το ΔΝΤ να καθυστερεί την εκταμίευση των χρημάτων περιμένοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.

Αν τεθεί θέμα αλλαγής ή συμπλήρωσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου ο χρόνος της εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. από την Ε.Ε. και 2,2 δισ. από ΔΝΤ) της έκτης δόσης θα είναι μακρύς.

Στο μεταξύ, ο  σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών B. Σόιμπλε , Κλέμενς Φούστ, σε συνέτευξή του στη Real News χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους και εκτιμά πως “ένα περαιτέρω κούρεμα είναι αναπόφευκτο”.

Διαβάστε τι είπε ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο αυστραλιανό περιοδικό Weekend Australian,τονίζει ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και διαφορετικής θύελλας, δεν είναι η ίδια κρίση με αυτήν του 2008».

Διαβάστε την είδηση με τη συνέντευξη του προεδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη»

Ούνα φάτσα – Νο εφάπαξ! Σκληρά μέτρα και για τους Ιταλούς

«Η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αν η Ιταλία ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας»

Μόσιαλος: «Με το ευρωομόλογο θα είχε αποφευχθεί η κρίση»

#TAGS MM