Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ξεπέρασε τα 104,5 δολάρια η τιμή του μπρεντ

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε προς στιγμή τα 104,52 δολάρια το βαρέλι.

Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν ότι δύο ιρανικά πολεμικά πλοία σχεδιάζουν να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ καθ’ οδόν προς τη Συρία σήμερα και τον υπαινιγμό του ότι θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε προς στιγμή τα 104,52 δολάρια το βαρέλι, ανερχόμενη σε επίπεδα που αποτελούν καινούργιο «υψηλό» των τελευταίων 28 μηνών, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 103,83 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 2,19 δολαρίων στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».

Παράλληλα, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε προσωρινά στα 85,95 δολάρια και υποχώρησε στη συνέχεια στα 84,98 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 66 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος», χθες.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ως σημαντική απειλή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ζητά την παύση του, αλλά η γεωγραφική απόσταση των δύο χωρών αποτρέπει, προς το παρόν, μια ανοιχτή σύγκρουση. Η Συρία είναι ένας από τους εχθρικούς γείτονες του Ισραήλ και σύμμαχος της Τεχεράνης.

«Απόψε, δύο πολεμικά πλοία του Ιράν πρόκειται να διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ προς τη Μεσόγειο Θάλασσα και να φθάσουν στη Συρία, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ, η οποία διανεμήθηκε από το γραφείο του.

«Προς λύπη μου, η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ιρανικών προκλήσεων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί για πάντα να αγνοεί αυτές τις προκλήσεις», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Στη σημερινή ώθηση των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου συνέβαλαν και οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή της ροής του πετρελαίου, λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε