Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ξέσπασε Γαλλο-Γερμανική κόντρα

Ο καυγάς είναι για τα χρήματα που πρέπει να δοθούν για να στηριχτούν οι ευρωπαικές τράπεζες.

Η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί όσο μπορεί τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, και ιδίως τα χρήματα τους, για την ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ευρύτερης δυνατής ερμηνείας των νέων ευρωπαϊκών μηχανισμών: της επαναγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, για τον κατευνασμό των αγορών, και τη διάθεση κεφαλαίων στα κράτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

Η γερμανική κυβέρνηση, το περιθώριο ελιγμών της οποίας είναι περιορισμένο εξαιτίας του αυξημένου ρόλου του κοινοβουλίου, ο οποίος ενισχύθηκε πρόσφατα και βάσει απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντιτίθεται στην γαλλική ερμηνεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι “δεν πρέπει να διστάσουμε” να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την ενίσχυσή τους απέναντι στην κρίση χρέους.

Όμως τόνισε ότι η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων δεν είναι δικαιολογημένη παρά μόνο “εάν απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης”.
Η προειδοποίηση αυτή είχε ουσιαστικά ως αποδέκτη τη Γαλλία, η οποία θεωρείται σε αρκετά σταθερή οικονομική κατάσταση ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει με δικά της χρήματα σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, σχολιάζει η Handelsblatt.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα από την πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν ότι θα συζητήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ την Κυριακή στο Βερολίνο το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε