Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ξοφλήστε την Εφορία χωρίς προσαυξήσεις – ‘Ολη η ρύθμιση!

Ξοφλήστε την Εφορία χωρίς προσαυξήσεις – ‘Ολη η ρύθμιση!

Τελευταία ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμους οφειλέτες δίνει το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση

που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και ισχύει από τις 23 Απριλίου. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, οφειλές προς το Δημόσιο, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και στα τελωνεία, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, απαλλάσσονται κατά σημαντικό ποσοστό από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εφόσον εξοφληθούν εφάπαξ στο σύνολό τους ή τουλάχιστον κατά το ήμισυ ως τις 31 Μαΐου

Ειδικότερα στη νέα ρύθμιση υπάγονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2009, ενώ αντίθετα εξαιρούνται της νέας ρύθμισης οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές που από ειδικές διατάξεις δεν επιτρέπεται η απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. 

Προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση, η υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη ή οποιοδήποτε συνυπόχρεο για την οφειλή πρόσωπο και ταυτόχρονη καταβολή ως τις 31 Μαΐου 2010

Στην περίπτωση της εφάπαξ συνολικής εξόφλησης, ως τις 31 Μαΐου 2010, παρέχεται απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές ως την ημέρα της καταβολής.

Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής ως τις 31 Μαΐου 2010 τουλάχιστον του 50% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, απαλλάσσεται το 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως την ημέρα της καταβολής. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν τόσο οι οφειλέτες όσο και οι συνυπόχρεοι, εγγυητές ή ευθυνόμενοι καθ΄ οιονδήποτε τρόπο (όπως π.χ. ποινικά υπεύθυνοι), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. 

Οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών δύνανται να τα καταβάλουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και απαλλαγές από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής όπως ορίζονται στις διατάξεις του σχετικού άρθρου, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής, σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας. 

Δηλαδή στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, ως τις 31 Μαΐου 2010, απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές για τις οποίες έχουν επιμεριστική ευθύνη καταβολής και στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής τουλάχιστον του 50% των εν λόγω οφειλών, απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως την ημέρα της καταβολής. Το 50% της οφειλής πρέπει να αφορά το σύνολο μεμονωμένης εγγραφής ή εγγραφών. 

Οι οφειλέτες σύζυγοι για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος δύνανται να τα καταβάλουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και απαλλαγές από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του σχετικού άρθρου, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε