Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Κυβέρνηση: δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα – Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις

Κυβέρνηση: δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα – Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις

– Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις έντονες φήμες για χρεοκοπία της χώρας
– Καταστρώνεται επικοινωνιακή αντεπίθεση με τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας
– Τραπεζίτες: Δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες – Μας βοηθά η πτώση του ευρώ

Το όργιο φημών που θέλει την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να επιστρέφει στη δραχμή οδήγησε την κυβέρνηση να εξετάζει τρόπους για να καθησυχάσει τις αγορές. Από νωρίς έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου προκειμένου να συγκεντρωθούν και να δοθούν στην δημοσιότητα στοιχεία τα οποία θα δείχνουν οτι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τόσο άσχημη όσο παρουσιάζεται. 

Οι φήμες προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής και πως χωρίς το μηχανισμό “θα είμασταν σήμερα ακόμα έρμαιο φημών και δηλώσεων.” Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο διαθεσμικό όργανο που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ακόμη σημείωσε ότι “επειδή είδα πως η τρομολαγνία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος”. “Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις – πάντα θα υπάρχουν – τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

Ο Γ. Α. Παπανδρέου επανελαβε μετ’ επιτάσεως ότι το κυβερνητικο έργο δεν περιοριζεται μόνο σε ορισμένα μέτρα, αλλά και σε μεγάλες αλλαγές, που έχουν καθυστερήσει στη χώρα έδω και δεκαετίας και τόνισε ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει και με τις αλλαγές που κάνουμε.  “Και είναι σαφές ότι οι αλλαγές που προωθούμε στην οικονομία και το κράτος έχουν καθοριστική σημασία στην πορεία μας προς τις εκλογές του Νοεμβρίου”, πρόσθεσε.

Μάλιστα, μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι “απο τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου, προκύπτει ότι το έλλειμμα είναι κατά 40% λιγότερο σε σχέση με το 2009. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας και δεν έχει σχέση με την αλήθεια.

Επίσης, ήδη από το πρωί με συνεντεύξεις τους σε ΜΜΕ κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο να βγούμε εκτός ευρωζώνης και να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που γίνεται και ότι «ήδη με την ωριμότητα που δείχνει η κοινωνία, δίνει από μόνη της την απάντηση σε όλους αυτούς που καταστροφολογούν συστηματικά».

Παράλληλα σημείωσε ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τους μηχανισμούς που έχουν συσταθεί στην Ευρώπη, «μπορούμε να βγούμε από αυτό το τούνελ».

Σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φημολογίας, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι «σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καταστροφολογία δεν μας πτοεί, εκτός του ότι δεν βοηθάει κανέναν, δημιουργεί δε ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι αυξημένος και όσον αφορά στα έσοδα τόνισε ότι γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες που θα αποδώσουν.

Πρόσθεσε δε ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις είναι επειδή δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα συγκεκριμένες εισπράξεις εσόδων.
«Δεν συζητάμε για νέα μέτρα, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ούτε τα έχει ζητήσει κανείς, αλλά και καμία σκέψη δεν γίνεται» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση έφερε μια πρόταση γενική για τις αποκλίσεις από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την ΕΕ και βάση αυτού πορεύεται.
 
Η Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε αδικαιολόγητη και ανυπόστατη τη φημολογία των τελευταίων ημερών που θέλει την Ελλάδα να βγαίνει εκτός ευρώ και να επιστρέφει στο παλιό της νόμισμα, τη δραχμή. Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι θέμα πτώχευσης δεν τίθεται, υπογραμμίζοντας ότι το «δίχτυ ασφαλείας», ύψους 750 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε το βράδυ  της Δευτέρας από τους υπουργούς  Οικονομικών της ΕΕ για να βοηθήσει χώρες της Ευρωζώνης βάζει τέρμα σε όλες τις φήμες που πανικοβάλλουν χωρίς λόγο τους πολίτες. Τέλος, τόνισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας υλοποιείται κανονικά και πως όλες οι φήμες έχουν να κάνουν με σκοπιμότητες και πολιτικά παιχνίδια.
 
Οι φήμες βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι βρέθηκαν και πάλι με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος σε δηλώσεις του καθησύχασε τους καταναλωτές λέγοντας πως οι τράπεζες θα λειτουργήσουν θετικά για να μπορέσει η οικονομία να βγει από αυτή την κρίση. Είπε επίσης ότι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομίας και στις προοπτικές της.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε