Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Λάδι στη φωτιά” στις φήμες για χρεοκοπία της Ελλάδας ρίχνει ο Σόιμπλε – Πιθανό να αλλάξουν οι όροι της 21ης Ιουλίου

– Φουντώνει ο Σόιμπλε τη φημολογία ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε χρεοκοπία
– Τι λέει ο Ε. Βενιζέλος για τα τρία σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας
– Αναθεώρηση των όρων της 21ης Ιουλίου θα σημάνει την απαίτηση νέων εγγυήσεων από την Ελλάδα
– Την ίδια ώρα η Moody’s ξαναχτυπά με υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών

Σε μία δήλωση βόμβα προχώρησε για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλοφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται, ξεκαθάρισε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ίσως αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο στήριξης της χώρας.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswire ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα ένιωθε καμία έκπληξη εάν άλλαζαν οι όροι εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε πως δεν θα αποτελούσε επίσης έκπληξη εάν άλλαζαν και οι όροι του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.

Αυτές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών προκαλούν μεγάλη αναστάτωση, καθώς προέρχονται από επίσημα χείλη της Γερμανίας και σημαίνουν πως ενδεχομένως να ζητηθούν περισσότερες εγγυήσεις από την Ελλάδα είτε για να δοθεί η επόμενη δόση είτε για να πάρει η Ελλάδα το νέο δάνειο από το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Επίσης, τέτοιου είδους δηλώσεις σε μία τόσο κρίσιμη οικονομική στιγμή, εντείνουν περισσότερο τις φημολογίες πως ίσως η Ελλάδα οδηγηθεί σε ένα είδος χρεοκοπίας, προκειμένου να απαλλαχθεί από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της. Φυσικά σε αυτό συμβάλλουν και οι συνεχόμενες αποτυχίες της κυβέρνησης για επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος.

Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε σήμερα στην Ουάσιγκτον την ανάγκη να εφαρμοστεί “με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα”, η συμφωνία που συνήψαν οι Ευρωπαίοι στις 21 Ιουλίου για ένα δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα και την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

“Δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες σχετικά με τα επόμενα βήματα”, είπε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός, όταν ρωτήθηκε για την κρίση στη ζώνη του ευρώ και τις φήμες για επικείμενη στάση πληρωμών από την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν “με τη μέγιστη σοβαρότητα” οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο, δήλωσε.

Ο κ. Σόιμπλε επαναβεβαίωσε επίσης την ανάγκη καταπολέμησης των ελλειμμάτων, ενώ πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, πιέζουν τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να τονωθεί η ανάπτυξη. “Είναι πιο σημαντικό να καταπολεμηθούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, και αυτές οι αιτίες είναι τα υψηλά ελλείμματα”, είπε ο Σόιμπλε. “Είναι προφανές ότι δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε την κρίση μεγεθύνοντας τα αίτια της”, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, τη φημολογία για χρεοκοπία της χώρας εντείνει και το γεγονός ότι η Moody’s υποβάθμισε οκτώ ελληνικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα μας είναι ανάμεσα σε αυτές που ανταλλάσσουν την εθνική τους κυριαρχία με ελεημοσύνες.Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε σήμερα έντονα τις χώρες της ΕΕ που ζητούν από τη Γερμανία και τη Γαλλία οικονομική βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βενιζέλος για τα 3 σενάρια χρεοκοπίας: “Τα λέμε μεταξύ μας για να περνάει η ώρα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε