Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Λαγκάρντ: Έχετε τόσο ωραίο κλίμα για… ντομάτες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ μας πήρε με τις… ντομάτες. Γιατί η ατάκα βγήκε από τα χείλη της μόνο για να πείσει πως πρέπει επιτέλους οι μεταφορές να πάψουν να είναι κλειστό επάγγελμα.

Θα περίμενε κανείς σχόλιο για τις εκλογές της Κυριακής. Αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να κάνει αλλιώς αίσθηση. Μίλησε για τις ελληνικές ντομάτες. Ήταν ένας πρωτότυπος τρόπος να κάνει σαφές ότι πρέπει επιτελούν στην Ελλάδα και γενικότερα στη νότια Ευρώπη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από την Ελλάδα: επειδή ο κλάδος των φορτηγών ήταν τόσο προστατευμένος, στην πραγματικότητα κόστιζε λιγότερο να γίνεται εισαγωγή ντομάτας από την Ολλανδία παρά να αγοράσει κανείς από Έλληνα παραγωγό.

Και υπάρχει κάτι πολύ λάθος σε αυτό: αντίθετα με τον κρύο και υγρό βορρά, η Ελλάδα έχει φανταστικό κλίμα για να καλλιεργεί πεντανόστιμες ντομάτες!», είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ. Και πρόσθεσε ότι τώρα που ανοίγει ο κλάδος των φορτηγών, «τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο».

Ήταν κι αυτό ένα μήνυμα πως οι μεταρρυμίσεις δε πρέπει να σταματήσουν. Δεν ήταν η μοναδική φορά που στην ομιλία της στη Ζυρίχη η κα Λαγκάρντ έφερνε ως παράδειγμα την Ελλάδα. Η δεύτερη φορά ήταν όταν αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό. Στην Ελλάδα, είπε, είναι 50% υψηλότερος απ’ ό,τι στην Πορτογαλία, 17% απ’ ό,τι στην Ισπανία και 5-7 φορές υψηλότερος απ’ ό,τι στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρυξέλλες και Μέρκελ: Έλληνες σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας

Η συνταγή του ΔΝΤ για την Ελλάδα

”Η Ελλάδα έμεινε τελείως γυμνή”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε