Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

“Λευκός καπνός” στο Χίλτον! Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό του 2018 – Συμφώνησε το ΔΝΤ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ολονύχτιες συζητήσεις στο Χίλτον για τεχνικά αλλά και καίρια ζητήματα
– “Το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018”
– Κυβερνητικός παράγοντας: Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Μαρτίου

“Λευκός καπνός” βγήκε από το Χίλτον, με τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση να είναι σε πολύ καλό δρόμο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, όμως υπάρχει σημαντική πρόοδος που καθιστά εφικτή την τεχνική συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, και ύστερα από έξι ώρες διαβουλεύσεων, συμφωνήθηκε να γίνει ένα ακόμα διάλειμμα και να συνεχιστεί η συνάντηση μια ώρα αργότερα, κάτι που δείχνει πως καταβάλλεται προσπάθεια επίτευξης των μέγιστων δυνατών συγκλίσεων. Το σενάριο παραμονής του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι το πιο πιθανό.

Νωρίτερα, η εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon μετέδωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε σε όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, να… τρέξουν τα θέματα σε όλα τα επίπεδα για να κλείσει άμεσα αξιολόγηση, τονίζοντας πως τα “μεγάλα” θέματα -όπως τα εργασιακά και το χρέος- θα μπορούν να συζητηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές. Φαίνεται πως η “γραμμή” του Πρωθυπουργού, είχε ως αποτέλεσμα την επίσπευση των διαδικασιών…

“Το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) θα έχει συμφωνηθεί έως τις 20 Μαρτίου” δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει “κλείσει” το δημοσιονομικό κομμάτι και το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018. Πρόσθεσε δε ότι οι συζητήσεις αφορούν τώρα στα μέτρα- αντίμετρα και στα εργασιακά (σ.σ. το staff level agreement δεν αναμένεται να συμπεριλαμβάνει τα μέτρα -αντίμετρα για το 2019).
Σχετικά με τη διαδικασία, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως είναι πιθανόν να παραμείνουν και αύριο στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών. Το ζήτημα αυτό συζητούν αυτήν την ώρα, καθώς υπάρχει ένα διάλειμμα μιας ώρας, για να επικοινωνήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων με τους προϊσταμένους τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του Euro2day, το επιδιωκόμενο Staff Level Agreement δεν θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα για την περίοδο μετά το 2018, φέρνοντας στο προσκήνιο ενδείξεις για επιδίωξη πλήρους συμφωνίας σε δυο στάδια. Μια πηγή μάλιστα αναφέρει ότι αυτού του τύπου το SLA έχει ήδη κλείσει, ενώ άλλη πηγή αναρωτιόνταν πώς είναι δυνατόν να υπάρξει SLA χωρίς τα μέτρα για μετά το 2018.

Kυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει της διαπραγμάτευσης, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι «υπάρχει, γενικά, μια αρκετά μεγάλη συμφωνία σε πολλά πράγματα, όπως και στη διαδικασία. Υπάρχει συμφωνία σε πολλά πράγματα και όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 – 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε