Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Λίστα φοροφυγάδων μέσω off shore – Καραμπινάτη φοροδιαφυγή χονδρέμπορου με βίλα στη Μύκονο

Λίστα φοροφυγάδων μέσω off shore – Καραμπινάτη φοροδιαφυγή χονδρέμπορου με βίλα στη Μύκονο

Στο στόχαστρο οι φοροφυγάδες μέσω των off shore εταιρειών, που τα τζιπ τα δηλώνουν ως αγροτικά για να μην πληρώσουν φόρο. Χαρακτηριστική η περίπτωση χονδρέμπορου πατάτας με βίλα στη Μύκονο, όπου δέχεται επισκέψεις υψηλά ιστάμενων προσώπων.

Απίστευτους τρόπους σκαρφίζονται οι έχοντες για να γλυτώσουν την τσιμπίδα της εφορίας με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά τρόπους για να τους πιάσει στη φάκα και να τους αποτρέψει να στήνουν off shore εταιρείες μέσα στις οποίες κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με την τηλεόραση του Alpha.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι σήμερα βαφτίζουν αγροτικό όχημα πχ ένα ακριβο τζιπ των 5.200 κυβικών, το οποίο στα χαρτιά δεν είναι δικό τους αλλά ανήκει στην εταιρεία. Στο μικροσκόπιο και όσοι βαφτίζουν την οικιακή βοηθό ως προσωπικό υπεύθυνο για την καθαριότητα των γραφείων τους. Οι οικονομικές υπηρεσίες ψάχνουν και όσους έχουν για παράδειγμα σκάφη αναψυχής 20 μέτρων για τς εξορμήσεις στα ελληνικά νησιά και τα εμφανίζουν ως τουριστικά για να εφοδιάζονται με αφορόλογητα καύσιμα και προμήθειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φοροδιαφυγής μέσω off shore είναι η περίπτωση ενός επιχειρηματία, χονδρέμπορου πατάτας όπου έχει στην κατοχή του μια τεράστια βίλα στη Μύκονο 500 τετραγωνικών μέτρων, η οποία δεν είναι ωστόσο στο όνομά του. Η βίλα αυτή ανήκει σε off shore εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέϊμαν, τα οποία είναι γνωστός φορολογικός παράδεισος.

Το παράδοξο με τον συγκεκριμένο χονδρέμπορο είναι πως δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο που είναι στα 12.000 ευρώ. Μάλιστα, εκτός από το ότι χρησιμοποιεί ο ίδιος τη βίλα, τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου την νοίκιαζε σε πρόσωπα διεθνής εμβέλειας για να έχει έξτρα εισοδήματα. Μάλιστα, ο χονδρέμπορος φέρεται να έχει γνωριμίες με πολλές γνωστές διεθνείς προσωπικότητες.

Τέτοιου είδους κόλπα είναι γνωστά στο υπουργείο Οικονομικών που τώρα βάζει τεκμήριο σε όσους χρησιμοποιούν πολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα που τώρα τους παρέχει μια εταιρία. Τεράστια πληγή είναι οι χιλιάδες off shore που δραστηροποιούνται στην Ελλάδα και κρύβονται από τις εφορίες, ολόκληρες περιουσίες δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη απο τώρα και για τους επόμενους έξι μήνες κάθε εφορία και κάθε κτηματολογικό γραφείο θα καταγράφει και θα αναφέρει τις off shore εταιρείες που έχουν στα χαρτιά τους, αλλα και όποιες νέες συσταθούν ή όποιες κλείσουν.

Ο Alpha αποκάλυψε λίστα 128 σελίδων την οποία έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών και καταγράφει μία προς μία με ονόματα και διευθύνσεις πάνω από 3.600 οff shore εταρείες. Από τα στοιχεία που έχουν οι οικονομικές υπηρεσίες αποκαλύπτεται οτι 3684 εταιρίες off shore στην Ελάδα οι 2000 θεωρούνται ύποπτες.

Πάντως το υπουγείο οικονομικών επανεξετάζει το τεκμήριο για τις οικιακές βοηθούς και αναμένεται είτε να θέσει εισοδηματικά τεκμήρια για την υπαρξή τους είτε να το καταργήσει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε