Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Λύση σωτηρίας από το ευρωπαικό ταμείο-μαμούθ με ”προίκα” 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Λύση σωτηρίας από το ευρωπαικό ταμείο-μαμούθ με ”προίκα” 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ!

– Πως θα απεγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία από την κρίση χρέους
– Σκληρά ανταλλάγματα με συνταγματικά κατοχυρωμένη λιτότητα
– Πυροδοτεί ράλλυ ανόδου στο χρηματιστήριο και πτώση στα spreads

Το σχέδιο της Αγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, για το οποίο ενημερώθηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.
 
Θα στηρίζεται στην παροχή εγγυήσεων από χώρες μέλη της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Φιλανδία.
 
Με τα γιγαντιαία κεφάλαια που εξοπλίζεται το ταμείο η Ευρωπαική Ενωση αποκτά το μηχανισμό εκείνο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση των αγορών, εκδηλωθεί στο μέλλον, όχι μόνο σε μικρές χώρες όπως η Πορτογαλία, αλλά και σε μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ισπανία.
 
Tο ταμείο θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο χρηματοδότησης των προβληματικών οικονομιών αλλά και επαναγοράς ομολόγων τα οποία θα αντικαθιστά με άλλα μακρύτερης διάρκειας, ώστε να επιτυγχάνει την αναδιάρθρωση του χρέους τους.
 
Σύμφωνα με το Βημα το σχέδιο υποστηρίζουν ένθερμα η Ευρωπαική Επιτροπή – ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καθως και ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Ολι Ρέν ο οποίος μάλιστα έχει εκφραστεί ανοιχτά ενώ υπέρ της λύσης αυτής τάσσεται και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα .
 
Για τη χώρα μας και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες αναμένεται να ζητηθούν εγγυήσεις που θα κατοχυρωθούν στο Σύνταγμα για το μόνιμο έλεγχο των δημοσιονομικών ελλειμάτων κάτω από 3% του ΑΕΠ και τη σταδιακή μείωση του δημοσίου στο 60% του ΑΕΠ, ενώ και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πάει στα 67 χρόνια.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε σαν ελατήριο στην είδηση αυτή καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ράλυ ανόδου ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η πτώση στα spreads, που βρίσκονται πολύ κάτω από τις 800 μονάδες αλλά και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Διαβάστε επίσης :Λ. Κατσέλη: Το Ευρωπαικό Ταμείο θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε