Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Μ. Ντράγκι: Κυριαρχεί αβεβαιότητα για την οικονομία στην ευρωζώνη

Μ. Ντράγκι: Κυριαρχεί αβεβαιότητα για την οικονομία στην ευρωζώνη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε σήμερα πως «κυριαρχεί η αβεβαιότητα» για την οικονομία στη ευρωζώνη, η οποία έχει «σταθεροποιηθεί», παρ’ ότι σε «χαμηλό επίπεδο» κατά το πρώτο τρίμηνο.

«Οι τελευταίοι διαθέσιμοι δείκτες για την ευρωζώνη υποδεικνύουν πως η αβεβαιότητα κυριαρχεί», τόνισε ο Ντράγκι, τονίζοντας πως αυτό θα ληφθεί υπόψη κατά τις προσεχείς προβλέψεις της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Η ΕΚΤ μέχρι στιγμής προβλέπει για το τρέχον έτος υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1% και ανάπτυξη 1,1% για το 2013.

«Κοιτώντας πιο μακριά, η οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει ν’ αρχίζει λίγο-λίγο ν’ ανακάμπτει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε ο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των κυβερνητών της ΕΚΤ στη Βαρκελώνη.

Για τον Ντράγκι, οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι «μία εντατικοποίηση των πιέσεων του χρέους στην Ευρωζώνη επί των αγορών και ο πιθανός αντίκτυπός τους στην πραγματική οικονομία, καθώς και η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών».

Ο Ντράγκι επανέλαβε επίσης πως «ο δείκτης πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει άνω του 2% για το 2012», προτού υποχωρήσει αργότερα σε χαμηλότερα επίπεδα, ικανοποιώντας έτσι τον στόχο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για επικείμενη αύξηση των τιμών, αλλά παραμένοντας μεσοσταθμικά υπό του 2%.

Η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα σταθερά τα βασικά επιτόκιά της, στο ιστορικό χαμηλό του 1% και αποφάσισε να διατηρήσει ως έχουν τους μηχανισμούς επιβολής μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, όμως ο πρόεδρός της υπενθύμισε πως «διατηρεί την πλήρη ικανότητά της να διασφαλίζει μεσοπρόθεσμα την σταθερότητα των τιμών, επεμβαίνοντας με σταθερό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Βαρκελώνη: 8.000 αστυνομικοί εν όψει της συνόδου της ΕΚΤ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε