Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μάριο Ντράγκι:Το ευρώ δεν κινδυνεύει

Μάριο Ντράγκι:Το ευρώ δεν κινδυνεύει

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει παρά τις άσχημες προβλέψεις κάποιων αναλυτών που διαβλέπουν τη διάλυση της ευρωζώνης.

Ο ιταλός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι μια μεγαλύτερη οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη.

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde αν το ευρώ κινδυνεύει, ο Ντράγκι απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Βλέπουμε αναλυτές να φαντάζονται το σενάριο μιας διάλυσης της ευρωζώνης».

«Δεν αναγνωρίζουν το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι ηγέτες μας σε αυτή την ένωση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων. Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Η διατήρηση του ευρώ είναι μέρος της εντολής μας» και για να επιτευχθεί αυτό «είμαστε πολύ ανοικτοί και δεν έχουμε ταμπού», υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος υπενθύμισε εξάλλου ότι η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο κάτω από το 1%, με τον πληθωρισμό να είναι κοντά στο 2%, στόχος που έχει τεθεί από την ΕΚΤ. Όμως ο πρόεδρος της Τράπεζας έκρινε ότι υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, καθώς θεωρεί «πιθανό (ο πληθωρισμός) να υποχωρήσει ήδη από το τέλος του 2012». «Αν παρατηρήσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού, θα δράσουμε», διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, ο Ντράγκι επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη ένωση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων υπερεθνικών θεσμών.

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε