Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μας ετοιμάζουν γερμανικό ”κοστουμάκι” ελεγχόμενης πτώχευσης

 
Σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης σε δύο στάδια για χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα,όπως η Ελλάδα,αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
 

 
Ο Γερμανός υπουργός είπε πως θα πρέπει στο μέλλον τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης να έχουν ρήτρες για περιπτώσεις κρίσης.
Και ξεκαθάρισε αμέσως μετά : «Σε πρώτη φάση, θα μπορούν να επιμηκυνθούν οι χρόνοι αποπληρωμής, για εκείνα τα δάνεια που έχουν λήξει και δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Αν και αυτό δεν αποδώσει, τότε σε ένα δεύτερο στάδιο, θα πρέπει οι ιδιώτες πιστωτές (δηλαδή τράπεζες) να παραιτηθούν από ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για αποπληρωμή του υπολοίπου. Η ΕΕ δεν ιδρύθηκε άλλωστε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών».
 
Το σχέδιο αυτό όμως εαν εφαρμοστεί θα ενταφιάσει κάθε ελπίδα
πτώσης των ελληνικών spreads,αφού κανείς δεν θα αγοράζει ομόλογα με ρίσκο να χάσει το κεφάλαιο του.
 
Την ίδια ώρα,ευτυχώς για την Ελλάδα την έκδοση ευρωομολόγου προτείνει ο Jean-Claude Juncker
που θα παρουσιάσει πρόταση για την έκδοση κοινών ομολόγων με στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης στη ζώνη του ευρώ,σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
 
“Πρόκειται για έναν έξυπνο τρόπο να κρατήσουμε ελκυστικές για τους επενδυτές τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του ευρώ”, δηλώνει στην εφημερίδα ο Juncker.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε