Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μάχη μέχρις εσχάτων για το ύψος του “κουρέματος” – ΔΝΤ και Μέρκελ εναντίον των τραπεζών και στη μέση η Ελλάδα

– Η δημοσιοποίηση non paper του ΔΝΤ για κούρεμα πάνω από 50% αποτελεί άλλη μία πίεση στις τράπεζες
– Απειλούν τις τράπεζες πως εάν δεν δεχθούν κούρεμα πάνω από 50% τότε θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει
– Οι τράπεζες δηλώνουν ότι θα δεχθούν κούρεμα εθελοντικά μέχρι 40%
– Τι σημαίνει ένα κούρεμα από 50% για την Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Άγριες και σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ και την Μέρκελ να τάσσονται υπέρ ενός μεγάλου κουρέματος έως και 60%, αλλά από την πλευρά τους οι τράπεζες με υποστηρικτή και τη Γαλλία να αποδέχονται ένα κούρεμα μόλις 40% σε εθελοντική βάση.

Χαρακτηριστικό των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται οι τράπεζες για να υποκύψουν σε ένα μεγαλύτερο κούρεμα από το 40% είναι το γεγονός πως το ΔΝΤ άφησε να διαρρεύσει ένα Non paper, σύμφωνα με το οποίο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζητά κούρεμα πάνω από 50%.

Μάλιστα το σενάριο του ΔΝΤ γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό αφού φτάνει έως το 2030 και αναφέρει οτι η Ελλάδα θα επανέλθει στις διεθνείς αγορές το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ NON PAPER ΤΟΥ ΔΝΤ

Ο Διεύθυνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών, Τσάρλς Νταλάρα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί εθελοντικά. Οποιαδήποτε προσέγγιση που δεν βασίζεται σε συνεργασία και περιλαμβάνει μονομερείς κινήσεις θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία και θα αποδυναμώσει την ελληνική οικονομία και τις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια, επιβάλλοντας βαρύ φορτίο στον ελληνικό λαό, καθώς και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, που έχουν ήδη κάνει πολλά για να στηρίξουν την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο πιέσεις από πλευράς ΔΝΤ και Γερμανίας, αλλά και ξεκάθαρες απειλές, καθώς όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Telegraph οι ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν τις τράπεζες πως εάν δεν ενδώσουν σε ένα μεγάλο κούρεμα τότε δεν αποκλείεται να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα γεγονός που θα προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI και όπως φέρεται ο ίδιος να δηλώνει το μόνο εθελοντικό στοιχείο για τις τράπεζες πλέον είναι να δεχτούν ένα κούρεμα 50% ή να έρθουν αντιμέτωπες με ένα πιστωτικό γεγονός ή χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα παρά τις απειλές και τις πιέσεις, οι τράπεζες φαίνεται πως αντιστέκονται ακόμα σε ένα κούρεμα άνω των 50%, καθώς γνωρίζουν πως από το επόμενο δευτερόλεπτο μίας τέτοιας απόφασης, όλα θα αλλάξουν για τις τράπεζες και τη λειτουργίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μέσα σε αυτό το κλίμα άγριων διαπραγματεύσεων και με φόντο τη νέα Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, υπάρχει αδιέξοδο προς το παρόν για την απόφαση παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ ο οποίος είπε δημοσίως πως ”είμαστε σχετικά κοντά σε μία συμφωνία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Πάντως και στην Ελλάδα επικρατεί τρομερή αναστάτωση για το κούρεμα και το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τη χώρα. Οι προβλέψεις πάντως για τη ζωή των Ελλήνων είναι δυσοίωνες, καθώς με ένα κούρεμα πάνω από 50% είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα προκαλέσει νέο αρμαγεδδών μέτρων, που θα σακατέψει στην κυριολεξία τους προϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι το συζητάμε; Κούρεμα πάνω από 50% ζητάει το ΔΝΤ σε απόρρητο έγγραφο

Καταιγιστικές εξελίξεις! H Ευρωπαική Επιτροπή ανακοινώνει πως πλησιάζει η συμφωνία για το ”κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Ισοπέδωση συντάξεων ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ και ασφυξία στην αγορά φέρνει το ”κούρεμα”

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε