Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Μαύρα μαντάτα» από τον ΟΟΣΑ – Έως 14,3% η ανεργία το 2011

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,7% και αύξηση της ανεργίας έως και στο 14,3% το 2011 προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Πρόκειται για την ανεργία στα… χαρτιά αφού -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης- η πραγματική ανεργία θα ξεπεράσει το 20%.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,7% φέτος και 2,5% το 2011. Επίσης, η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 9,5% το 2009 σε 12,1% φέτος και 14,3% το 2011. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία αναμένεται να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Για το 2010 προβλέπεται πληθωρισμός 3% και για το επόμενο έτος 0,3%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά και συγκεκριμένα στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 7,1% το 2011 από 13,5% το 2009. Η έκθεση τονίζει ότι η βαθιά και διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι «κλειδιά» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κατά την έκθεση η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την «τρόικα» αύξησαν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους.

Για την επιτυχία του προγράμματος σταθεροποίησης, κρίσιμης σημασίας είναι η αντιμετώπιση των υψηλών δημοσίων δαπανών με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Η ανάπτυξη απαιτεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες θα βοηθήσουν επίσης στην προσαρμογή των σχετικών τιμών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε