Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

«Μαύρα» μαντάτα για το έλλειμμα – Ίσως ξεπεράσει το 14% το 2009

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πιο πιθανή από ποτέ μοιάζει η αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος και του χρέους του 2009 από τη Eurostat.

Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο Reuters άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 να διαμορφωθεί ή και να ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ! «Ακόμα και να έχουμε σημαντική αναθεώρηση για το 2009, τότε η επίπτωση στο 2010 θα είναι πολύ μικρή», δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Η διαδικασία της αναθεώρησης βρίσκεται σε εξέλιξη, για αυτό και οι συσκέψεις ανάμεσα σε στελέχη της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι συνεχείς. Αναμένεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου.

«Δεν έχουμε την τελική εικόνα για τα στοιχεία του 2009. Είναι πιθανόν να εμφανίσουν μεγαλύτερη διαφορά, ενσωματώνοντας μια σειρά ζημιογόνων επιχειρήσεων. Θα πιάσουμε τους στόχους του 2010 για το έλλειμμα και το χρέος, όπως είναι στο προσχέδιο», τόνισε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή ήδη προβλέπει ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 7,8% του ΑΕΠ φέτος από 13,8% πέρυσι, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωσή του στο 7,0% το 2011. Ο τελικός προϋπολογισμός του 2011 -που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου- θα οριστικοποιηθεί αφού έρθει στην Ελλάδα κλιμάκιο της τρόικας.

Στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν αναμένονται στην Ελλάδα περίπου στις 15 Νοεμβρίου, μετά το δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών για να έχουν τις τελικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε