Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

«Μαύρες» οι προβλέψεις για την έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τα συμπτώματα της ύφεσης θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο εκτιμούν οικονομολόγοι.

Αυτό είναι το συμπέρασμα δημοσκόπησης που διενήργησε τον περασμένο Μάιο το Reuters, με τη συμμετοχή 60 οικονομολόγων. Όλοι τους συμφώνησαν ότι η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα και για καιρό ακόμα οι κυβερνήσεις θα πασχίζουν με τα τεράστια χρέη, που δημιουργήθηκαν στην προσπάθειά τους να στηριχτούν με κρατικά κονδύλια οι οικονομίες που αντιμετώπισαν προβλήματα.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη αντιπροσωπεύει η πολύ ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης συμφώνησαν οι 60 οικονομολόγοι, ενώ κίνδυνοι για παράταση της ύφεσης προκύπτουν και από τη δημοσιονομική λιτότητα και από την υπερχρέωση των οικονομιών της ευρωζώνης.

Οι 55 από τους 60 οικονομολόγους όρισαν την ύφεση αυτήν ως την παραμονή των διαφορών αποδόσεως (σπρεντς) των 10 ετών κρατικών ομολόγων άνω των 100 μονάδων βάσεως πάνω από την απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων, που συμφωνούν ότι θα διαρκέσει ένα ακόμα έτος…

Όμως, 26 οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ύφεση θα παραταθεί για 24 ακόμα μήνες στη 16μελή ευρωζώνη.

Τους οικονομολόγους απασχολεί και η δημοσιονομική λιτότητα, που είναι σήμερα η κυρίαρχη πολιτική στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να τιθασευτούν χρόνια πολύ μεγάλα δημόσια ελλείμματα. Εκτιμούν ότι η οικονομική αυτή περιοριστική πολιτική θα ζημιώσει την ανάπτυξη των εν λόγω οικονομιών.

Τις προηγούμενες μέρες τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά 10ετή ομόλογα είχαν σπρεντς σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ακριβώς κάτω από τις 300 μονάδες βάσης…

Επίσης, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έτρεξε με τον αναιμικό ρυθμό 1,0% , με κύρια αιτία την ανάσχεση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Με ετήσια αναγωγή, προκύπτει μία ανάπτυξη με ποσοστό 2,4% το τρίμηνο αυτό, από 3,7% το πρώτο φετινό, ενώ το εύρος του δημοσίου ελλείμματος και το ποσοστό των ανέργων την ίδια ώρα προβάλλουν ανησυχητικά…

Σε ό,τι αφορά την ελληνική δημοσιονομική κρίση, στο επίκεντρο των τρεχόντων προβλημάτων στην ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνείται ότι «έλαβε μέτρα πρωτοφανή» όσο και απαραίτητα, για να καμφθεί το δημόσιο έλλειμμα, με απόδοση μέσα στα ερχόμενα έτη.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι απόψεις που κρίνουν ότι «μέσα στα πέντε επόμενα έτη κράτη όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του μεγάλου δημόσιου χρέους τους». Μάλιστα, θεωρούν ότι η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη μιας από τις χώρες αυτές είναι πλέον λιγότερο πιθανή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε