Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαύρο Χρήμα

Μαύρο Χρήμα

Στην Ελλάδα, το οργανωμένο έγκλημα χρειάζεται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

όπως ο ασθενής με καρδιοπνευμονική ανεπάρκεια τη συσκευή οξυγόνου.

Απλωμένο το ξέπλυμα, από άκρου εις άκρον στη χώρα μας, κατορθώνει, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν αυτό το φαινόμενο, να προσδίδει στην Ελλάδα χαρακτηριστικά που έχουν οικονομίες άλλων «φημισμένων» κρατών, όπως η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, ο Μαυρίκιος, η Κολομβία, η Ιταλία και άλλες που δεν φημίζονται για τα απολύτως διαφανή χρηματοπιστωτικά τους συστήματα. Ο παγκόσμιος φορέας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Διεθνή Διαφάνεια και τον ΟΟΣΑ, ακούνε τη λέξη Ελλάδα και στο μυαλό τους έρχεται η εικόνα ενός γιγαντιαίου πλυντηρίου χρήματος. Είναι, ίσως, η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και τα ποσά που ξεπλύθηκαν, μόνο το 2008, είναι πραγματικά, τεράστια. Τα 65-70 δισ. ευρώ (το 25% περίπουτου ΑΕΠ) φτάνει το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα γνωστού διεθνούς οργανισμού σε 21 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Τον κίνδυνο να περιληφθεί στον κατάλογο των χωρών υψηλού κινδύνου για το ξέπλυμα χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων που προέρχονται από παράνομες και παράτυπες δραστηριότητες, αντιμετωπίζει η Ελλάδα μας, προοπτική που θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρότατο πλήγμα για το κύρος της, αλλά και την, ήδη σοβαρά πληγείσα αξιοπιστία του τραπεζικού της συστήματος. Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χαρακτηριστεί με τον όρο «Ευάλωτη Χώρα» συζητήθηκε σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα το «Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος», στην οποία εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος του δικαστικού και νομικού κόσμου, ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τις θεσμικές και νομοθετικές ελλείψεις που εμφανίζει η χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της χώρας μας από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης θα γίνει τον Ιούνιο του 2010 και εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του G20 για τη λήψη μέτρων αποφυγής αλλά και καταστολής της φοροδιαφυγής καθώς και του έγκαιρου εντοπισμού του μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε το 2007, η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί καθόλου ή έχει συμμορφωθεί μερικώς με 13 συστάσεις, από το σύνολο των 49 που αποτελούν τις βασικές αρχές της συγκεκριμένης Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης, και, παρά την κάποια πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το έτος 2007 και εντεύθεν, ακόμη υπάρχει σημαντική καθυστέρηση σε τουλάχιστον 6 από αυτές τις συστάσεις για τις οποίες, ούτε καν, έχει προβεί σε κάποιες διορθωτικές ενέργειες.

Ειδοποιός διαφορά του συστήματος στη χώρα μας είναι ότι στην Ελλάδα το κράτος είναι εκείνο που θα πρέπει να αποδείξει ότι τα χρήματα είναι προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας και όχι το φυσικό, δηλαδή ο πολίτης ή το νομικό πρόσωπο, που θα είναι υποχρεωμένο να αποδείξει το πόθεν έσχες, δηλαδή την προέλευση των χρημάτων.

Το οξύμωρο της υπόθεσης, όμως είναι πως τα κέρδη από τις παράνομες και παράτυπες δραστηριότητες αναδείχθηκαν, ουσιαστικά, σε στυλοβάτη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος στους χαλεπούς καιρούς αυτής της οικονομικής κρίσης. Και σε τελευταία ανάλυση βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σε τελευταία ανάλυση, ήταν υπεύθυνες για την κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, να ανακάμψουν, και με θετικά πρόσημα στους ρυθμούς ανάπτυξης τους να γίνονται τώρα τιμητές των χωρών εκείνων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η χώρα μας, εκβιάζοντάς τις, μέσω των εταιρειών εκείνων που ελέγχουν, και οι οποίες με δόλο και υστεροβουλία αποφαίνονται ως προς την δανειοληπτική τους αξιοπιστία

Αυτό το μαύρο χρήμα, τελικά, έσωσε πάρα πολλές τράπεζες από τη χρεοκοπία, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος. Συγκεκριμένα τα κέρδη από μη διαφανείς δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 3 τρις ευρώ.Tα περισσότερα από αυτά τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία τραπεζών που βρέθηκαν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. « Σε πολλές περιπτώσεις  τα χρήματα αυτά ήταν το μόνο επενδυτικό κεφάλαιο που απέφερε ρευστό όταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 η ρευστότητα αποτελούσε το βασικότερο πρόβλημα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα «οργανωμένο οικονομικό έγκλημα» Antonio Maria Costa αναφέρει ότι τα έσοδα από το οργανωμένο έγκλημα ήταν το μόνο διαθέσιμο ρευστό κεφάλαιο για κάποιες τράπεζες, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αν τελικά ισχύουν τα όσα αναφέρει αξιωματούχος του ΟΗΕ, τότε εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο και την επιρροή του μαύρου χρήματος στο οικονομικό σύστημα σε περιόδους κρίσης. Επιπλέον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, κάτι που εν μέρει έχει δρομολογηθεί καθώς παγκόσμιοι ηγέτες μετά το ξέσπασμα της κρίσης ζήτησαν να τεθούν νέες βάσεις στη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες υποψίες για εισροή μαύρου χρήματος στην αγορά, ξεκίνησαν πριν από 18 μήνες, έπειτα από στοιχεία που συνέλλεξαν εισαγγελείς και οι μυστικές υπηρεσίες.

Ο διατραπεζικός δανεισμός σε κάποιες περιπτώσεις χρηματοδοτήθηκε από χρήματα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες και κάποιες τράπεζες “σώθηκαν” από τη χρεοκοπία κατ αυτόν τον τρόπο, και έτσι, τα χρήματα αυτά αποτελούν πλέον επίσημο κομμάτι του οικονομικού συστήματος και ότι το «ξέπλυμα» τους έχει υλοποιηθεί επιτυχώς.

Και εδώ στη χώρα μας με 65-100 δις μαύρο χρήμα να βρίσκεται κρυμμένο σε off shore εταιρείες, ή στα χρηματοκιβώτια σε μορφή πολυτίμων λίθων, ή μετάλλων, ή ακόμα και σε ρευστό, οι κυβερνήσεις απλά το σιχτιρίζουν και κοιτούν αμέτοχες το ξέπλυμά του στις χώρες που αυτή τη στιγμή εκμεταλλευόμενες την δύσκολη θέση της χώρας μας προσπαθούν να παρέμβουν και να ελέγξουν τα εσωτερικά μας, κάτι που δεν κατάφεραν να πετύχουν βαλκανικοί και παγκόσμιοι πόλεμοι.

Καιρός να κάνουμε κάτι και εμείς. Για να μπορέσει να γίνει ορατό το κρυμμένο μαύρο χρήμα θα πρέπει να θεσπιστούν τέτοια μέτρα από την κυβέρνηση, που θα δελεάσουν τους έχοντες και κατέχοντες να τα επενδύσουν στην αγορά, χωρίς πόθεν έσχες και διάφορα άλλα ελεγκτικά αντικίνητρα. Βέβαια, τα ευνοϊκά αυτά μέτρα πρέπει να έχουν χαρακτήρα «εφ άπαξ ευκαιρίας νόμιμου ξεπλύματος» αλλά και διά βίου εχεγγύων για τους, επενδυτές αυτού του άγνωστου χρήματος, αλλά μόνον για τις επενδύσεις μέσω αυτού. Αυτόματα, δε πρέπει, οι να δημιουργηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί πρόληψης, καθώς και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα καθιστά αδύνατη την συνέχιση αυτού του φαινομένου, με την βοήθεια των ίδιων των πολιτών, για τους οποίους θα καταρτισθούν τα κίνητρα εκείνα τα οποία θα πριμοδοτήσουν την σύμπραξή τους με το κράτος για το κοινό καλά.

Η αναπάντεχη αυτή οικονομική ένεση στην αγορά θα προκαλούσε ένα κατακλυσμιαία ντόμινο θετικών παρενεργειών που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα έδινε:

· Σημαντική τόνωση στον κατασκευαστικό κλάδο, λόγω της πώλησης των χιλιάδων απούλητων διαμερισμάτων και κατοικιών.

· Ανάσες ζωής στον μεταποιητικό κλάδο και επαναφορά πολλών βιομηχανιών και βιοτεχνιών, πίσω στην Ελλάδα

· Αναζωογόνηση και εκμοντερνισμό της τουριστικής υποδομής της χώρας…

· Νέες επενδύσεις σε τομείς, όπως η υγεία και η ναυτιλία

· Τόνωση των δορυφορικών του τουρισμού επαγγελμάτων

· Συνεχής άνοδος του χρηματιστηρίου με όλα τα συνεπακόλουθα

· Αποφυγή νέων επικείμενων απολύσεων και αύξηση της ανεργίας που ήδη κυμαίνεται στο 18%

· Δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

· Διπλασιασμός των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων

· Υπερδιπλασιασμός των ετησίων κρατικών εσόδων

· Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ.

· Σημαντική προοπτική αποπληρωμής του εθνικού χρέους

· Αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε νούμερα άνω του 4%

· Αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας

· Και επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της

Είναι, ίσως, μία απόλυτα αιρετική άποψη όμως το να λιβανίζουμε, απλά, το μαύρο χρήμα, ως όρο και ως γεγονός, δεν πρόκειται να βοηθήσει, όπως δεν βοήθησε τόσα χρόνια. Καιρός είναι, το συγκεκριμένο «μαύρο κομπόδεμα» να μπει στην αγορά αλλά συγχρόνως, να θεσπιστούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων υποδομών δημιουργίας αυτού, αλλά και να δοθεί αό τον καλό Έλληνα υπουργό οικονομικών και το επιτελείο του, μία αποστομωτική απόντηση σε όλες αυτές τις εταιρείες που ενώ συμμετέχουν στην δημιουργία, αλλά και στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, από την άλλη εμφανίζονται ως άμεμπτοι ιππότες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, κρίνοντας τη χώρα μας… Κύριε υπουργέ, υπάρχει και η νομική οδός αντιμετώπισης όλων αυτών των αλητηρίων…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε