Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μαζικές απολύσεις φέρνουν τα μέτρα – 520 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Μαζικές απολύσεις φέρνουν τα μέτρα – 520 ευρώ ο κατώτατος μισθός

– Θα ορίζουν τον κατώτατο μισθό όπως τους βολεύει! 
– Από 1ης Αυγούστου η περικοπή του ΛΑΦΚΑ – Θα αφορά μόνο την κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ
– Κατοχυρώνεται η συνταξιοδότηση στα 65
– Στο 4% από 2% το όριο των απολύσεων – Σε 6 μηνιαίες δόσεις η αποζημίωση 

Κλονίζεται συθέμελα ο εργασιακός βίος όλων  των ελλήνων πολιτών με τα νέα μέτρα που φέρνουν ένα βήμα πριν την χρεωκοπία τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο κατώτατος μισθός πηγαίνει στα 640 ευρώ μικτά που στην ουσία σημαίνει περίπου 520 ευρώ καθαρά για νέους έως 26 ετών. Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι στα 739 ευρώ μικτά, γεγονός που σημαίνει οτι μειώνεται κατά 100 ευρώ ο μισθός.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η γνωστή σε όλους γενιά των 700 ευρώ αυτομάτως γίνεται γενιά των 500 ευρώ και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους νέους ανθρώπους ότι δεν θα έρθουν σε τέλμα με τόσο λίγα χρήματα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσχερής, καθώς με τις αποφάσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που δεν θα εφαρμόζεται παντού το ίδιο επι της ουσίας δίνεται το δικαίωμα σε κάθε εργοδότη να ορίζει τον κατώτατο μισθό όπως τον συμφέρει! 

Αφού θα υπάρχει απόκλιση στις κλαδικές συμβάσεις ανάλογα με την περιοχή, ο κάθε εργοδότης θα μπορεί να επικαλείται για παράδειγμα υψηλά ποσοστά ανεργίας και έτσι να ορίζει τον κατώτατο μισθό ακόμα και κάτω από τα 640 ευρώ μικτά! 

Το όριο των απολύσεων όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος πηγαίνει στο 4 από 2% για επιχειρήσεις άνω των 200 ατόμων, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται σε 6 δόσεις μηνιαίως. ‘Ολα αυτά είναι η συνέχεια όσων προανήγγειλε το Νewsit, δηλαδή των μέτρων που κρύβονταν πίσω από τις χθεσινές εξαγγελίες και χρειάζονταν αποκωδικοποίηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαρρέει πως προσπαθεί να μην επηρεαστεί το συνολικό ποσό της αποζημίωσης.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι το ΛΑΦΚΑ δεν θα περιλαμβάνεται στην επικουρική σύνταξη και θα επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Αυτό θα γίνει από 1η Αυγούστου 2010 και θα προσδιοριστούν οι συντελεστές μηνιαίας εισφοράς. Βέβαια θα δίνονται κίνητρα για παραμονή στην εργασία μετά την 37ετία. 

Για το θέμα του υπολογισμού της σύνταξης όσοι μπαίνουν στον εργασιακό βίο από το 2013 θα υπολογίζεται η σύνταξή του με βάση όλο τον εργασιακό βίο. Όσοι βγουν όμως σε σύνταξη μετά το 2013 και δηλαδή εργάζονται κάποια χρόνια μέχρι το 2013 θα υπολογίζεται με τα ισχύοντα και από το 2013 και μετά με το νέο σύστημα.

‘Ετοιμη πάντως είναι η ρύθμιση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς και στις επιχειρήσεις. Θα αφορά εκείνες τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ.

Για το συνταξιοδοτικό, όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Λοβέρδος θα υπάρχει σχετική ρύθμιση ώστε όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010 θα μπορεί να κάνει χρήση του όποτε θέλει χωρίς να το χάνει και θα συνταξιοδοτείται όχι με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς. Ωστόσο, δήλωσε αυστηρά πως όποιος προσπαθήσει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα θα τιμωρηθεί, ενώ αποσαφήνισε ότι το όριο ηλικίας για σύνταξη θα είναι τα 65 χρόνια και από το 2020 θα καθοριστεί νέο όριο ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής. Όπως είπε υπάρχει η πρόταση για να αυξάνεται ή και να μειώνεται κατά 4 μήνες η εργασία για κάθε τρία χρόνια που θα αυξάνεται το προσδόκιμο.

Για όσους έσπευσαν να παραιτηθούν το τελευταίο διάστημα φοβούμενοι αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων, ο κ. Λοβέρδος είπε οτι στο νέο νόμο υπάρχει διάταξη με ειδική αναφορά που επιτρέπεται η ανάκληση της παραίτησης και η ρητή διατύπωση οτι όποιος ή όποια το έχει κάνει μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και να κατοχυρώσει και να διατηρήσει ως το τέλος της χρονιάς όλα του τα δικαιώματα. H ανάκληση θα έχει χρονικό περιθώριο έναν μήνα.
 
Τις δραματικές εξελίξεις προανήγγειλε με δηλώσεις του στο newsit ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς : ”Θα υπάρξει μεγάλο κύμα απολύσεων και οι νέοι εργαζόμενοι θα υπογράφουν να δουλέυουν με 500 ευρώ το μήνα” επισημαίνει. ”Ξεχάστε τον κατώτατο μισθό των 734 ευρώ πια” τονίζει χαρακτηριστικά.

‘Ολες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό θα ανακοινωθούν επισήμως την Πέμπτη ή την Παρασκευή μετά το υπουργικό συμβούλιο που θα συγκλιθεί γι’ αυτά ακριβώς τα θέματα.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα

Γ. Ρωμανιάς: Θίγεται βάναυσα και ο ιδιωτικός τομέας

110 δισ. η στήριξη-τα μέτρα σοκ για τα επόμενα 3 χρόνια… ίσως χρειαστούν και νέα μέτρα 

Τι χάνουν οι μισθωτοί από τα νεα μέτρα

Τι χάνουν οι συνταξιούχοι απο τα νεα μέτρα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε