Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Με κοινές μετοχές η στήριξη των τραπεζών – Κούρεμα και στα δάνεια που έχουν πάρει ΔΕΚΟ με εγγυητή το Δημόσιο

Με κοινές μετοχές η στήριξη των τραπεζών – Κούρεμα και στα δάνεια που έχουν πάρει ΔΕΚΟ με εγγυητή το Δημόσιο

Τρία χρόνια… παράταση στους μετόχους των ιδιωτικών τραπεζών να αποπληρώσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου ώστε να μείνουν οι τράπεζες «ιδιωτικές».

Η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών μετά το PSI θα γίνει με κοινές μετοχές, ενώ προβλέπεται αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τρία χρόνια, σύμφωνα με Το Βήμα.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: αυτές είναι οι περιπτώσεις προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπου το δικαίωμα ψήφου θα ισχύει εξ αρχής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο δίνει στους ιδιώτες μετόχους των ιδιωτικών τραπεζών περιθώριο τριών ετών να αποπληρώσουν συμμετοχή του Δημοσίου και να μπορέσουν έτσι να διατηρήσουν τις τράπεζες υπό τον έλεγχό τους.

Τι γίνεται όμως με τα δάνεια, ύψους σχεδόν 11 δισ. ευρώ, που έχουν δώσει οι τράπεζες ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ και ΕΑΒ και στα οποία εγγυητής είναι το ελληνικό δημόσιο; Κρίνονται επισφαλή και «κουρεύονται» καθώς εντάσσονται στη ρύθμιση του PSI.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση θα μπουν 5 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα δάνεια, 4,8 δισ. ευρώ ομολογιακά και 1,24 δισ. ευρώ άλλα δάνεια.

Τα σενάρια είναι δυο: ή να ενταχθούν απευθείας στη διαδικασία του PSI και να «κουρευτούν» κατά 50% ή να μπουν στη ρύθμιση που θα γίνει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και της Blackrock.

Οι τελευταίες πινελιές για τη συμφωνία εξετάζονται στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών που συμμετέχουν στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, στο γραφείο του, στη Ζαλοκώστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος του PSI, ενώ αντικείμενο της συζήτησης υπήρξε και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων (PSI).

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκλεισε το κούρεμα – Συμμετέχει κερδίζοντας η ΕΚΤ!

FT Deutschland: Η Μέρκελ καθυστερεί σκόπιμα τη βοήθεια στην Ελλάδα

Οι Τροϊκανοί κυκλοφορούν με τζιπ ενώ δεν πλήρωσαν το ΦΠΑ!

Συμφωνία για το “κούρεμα” τη νύχτα στη συνάντηση Παπαδήμου-Νταλάρα

5.000 την ημέρα ζητούν “κούρεμα” του δανείου από την τράπεζα!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε