Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι αγορές το Ντράγκι

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι αγορές το Ντράγκι

Καταπράσινα είναι τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ενω η Αθήνα είναι οριακά πάνω – κάτω. Το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ανέβηκε στα 1,26122.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ κινούνται ανοδικά, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης μειώνονται, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την παρουσίαση σήμερα το απόγευμα του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ από τον Πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι.
 
Στην Αθήνα, στις 13:44 ο δείκτης βρισκόταν στις 674 μονάδες με πτώση -0,07%.

Την ίδια ώρα το Λονδίνο ήταν στο +0,57%, η Φραγκφούρτη στο +1,20% και το Παρίσι στο +0,88%.

Τα spreads για την Ελλάδα έπεσαν στις 2.050 μονάδες βάσης, την Ιρλανδία στις 440, την Πορτογαλία στις 759, την Ισπανία στις 485 και την Ιταλία στις 400.
 

Το σχέδιο του κ. Ντράγκι, που έχει ως στόχο κυρίως τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, προβλέπει την απεριόριστη αγορά κρατικού χρέους με διάρκεια έως τρία χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις δύο κεντρικών τραπεζιτών στο πρακτορείο Bloomberg. Οι προτάσεις του κ. Ντράγκι εστάλησαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ πριν από δύο ημέρες και συναντούν την αντίθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ). Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα το πρωί για να λάβει απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων καθώς και για το ύψος των επιτοκίων του ευρώ.

Στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και στις 15.30 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Ντράγκι θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ. Οι 30 από τους 58 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν μείωση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 0,50% και οι 28 δεν αναμένουν καμία μεταβολή.
 

Η επιχειρηματολογία του κ. Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ δεν μεταδίδονται στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, επειδή οι επενδυτές ενσωματώνουν σε αυτά και τον κίνδυνο διάσπασής της, κάτι που θεωρεί μη αποδεκτό ο κεντρικός τραπεζίτης.
 
Η ΕΚΤ θα «αποστειρώσει» τις αγορές ομολόγων για να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τύπωμα χρήματος, δήλωσαν χθες δύο αξιωματούχοι στο Bloomberg. Η ΕΚΤ δεν θα έχει καθεστώς πρώτου πιστωτή σε όλα τα ομόλογα που θα αγοράζει και δεν θα τεθούν ρητά στόχοι για το ύψος ή για ένα εύρος των spreads των ομολόγων, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Ο κ. Ντράγκι θα τονίσει ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η υπογραφή ενός μνημονίου με την ΕΕ για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόζουν οι χώρες που θέλουν να αγορασθούν τα ομόλογά τους από την ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης : 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε