Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Με τραπεζικό ”κόλπο” πέτυχε η δημοπρασία

Στη σημερινή εξ αναβολής δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας το επιτόκιο ”κάθισε” στο 4,56% σχεδόν όσο και στην προηγούμενη που ήταν στο 4,5%.Διαβάστε πως το Δημόσιο ”βρήκε” 1.25 δις ευρώ.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters το δημόσιο άντλησε 1,625 δις ευρώ μέσω της δημοπρασίας εντόκων γραμματείων τρίμηνης διάρκειας, και το ευχάριστο είναι πως παρά την επιδείνωση του κλίματος το επιτόκιο ουσιαστικά συγκρατήθηκε στα ίδια επίπεδα, στο 4,56% δηλαδή από 4,5% που ήταν την προηγούμενη φορά.

Με ποιό κόλπο όμως γέμισαν τα ταμεία του Δημοσίου;

”Επιστρατεύτηκε” ρευστό από τις ελληνικές τράπεζες για να πετύχει η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Ο Ζαν Κλώντ Τρισέ με οδηγίες του έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν το ρευστό που παίρνουν από την ΕΚΤ για να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια από δημοπρασίες.

Αν όμως δεν ‘έμπαιναν” στην σημερινή δημοπρασία οι ελληνικές τράπεζες, τότε ήταν σίγουρο πως δεν θα πετύχενε, δεν θα έμπαιναν δηλαδή στα άδεια ταμεία χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες αγόρασαν γραμμάτια που θα τα ανταλλάξουν αμέσως στο εξωτερικό με ίσης αξίας ομόλογα 3μηνης διάρκειας.Τα ομόλογα αυτά οι ελληνικές τράπεζες θα τα ”γυρίσουν” στην ΕΚΤ ώστε να πάρουν πίσω το ρευστό, δηλαδή τα χρήματα που έδωσαν στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων.

Πάντως το συγκρατημένο επιτόκιο επιτρέπει συγκρατημένα χαμόγελα στο Υπουργείο Οικονομικών.Και αυτό γιατί σήμερα και η Ισπανία προχώρησε σε δημοπρασία με σημαντικά αυξημένο επιτόκιο.Στα γραμμάτια των 12μηνών τίτλων το επιτόκιο πήγε στο 3,591% από 3,335% ενώ στα γραμμάτια των 18μηνων το επιτόκιο ανέβηκε στο 3,807% από 3,592%.

Διαβάστε επίσης : Πάνω το Χ.Α, κάτω το ευρώ και οι Ευρωπαικές αγορές

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε