Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μεγάλες επιχειρήσεις σηκώνονται και φεύγουν λόγω φορολογίας”

Μεγάλες επιχειρήσεις σηκώνονται και φεύγουν λόγω φορολογίας”

Οι Financial Times αποκαλύπτουν πως ήδη εταιρείες κολοσσοί εγκαταλείπουν τη Γαλλία λόγω της φορολογικής πολιτικής του Hollande.

Το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στη Γαλλία που το ”πληρώνει” με απώλεια ανταγωνιστικότητας και ανεργία.Μάλιστα ο εκπρόσωπος των εργοδοτικών ενώσεων έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει πως ”Οδεύουμε σε συστημικό στραγγαλισμό”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: H μεγάλη μάχη στη Γαλλία-Επιχειρήσεις Vs Hollande

”Ο Roger, ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής, δεν είναι Γάλλος, αλλά ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Σκέφτεται πλέον σοβαρά να περπατήσει στο «κόκκινο χαλί» που έστρωσε ο David Cameron.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τον προηγούμενο μήνα εξόργισε τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας όταν διακήρυξε ότι επιφυλάσσει υποδοχή πέντε αστέρων για τις επιχειρήσεις που θα μεταφερθούν στο Λονδίνο, ώστε να αποφύγουν την υψηλή φορολογία που έχει υποσχεθεί ο Γάλλος πρόεδρος Francois Holland.

«Είμαι πολύ χαρούμενος στη Γαλλία. Η γυναίκα μου κι εγώ λατρεύουμε το Παρίσι. Ήταν επιλογή μας να έρθουμε εδώ. Τώρα όμως, το ξανασκεφτόμαστε λαμβάνοντας υπόψη και τις αλλαγές που αναμένονται» δήλωσε ο Roger που δεν ήθελε να αποκαλύψει το επίθετό του.

Δεν τον ανησυχεί τόσο ο φορολογικός συντελεστής του 75%, αλλά η φορολόγηση της περιουσίας και της κληρονομίας και αυτό που ο ίδιος εκλαμβάνει ως εχθρική νοοτροπία έναντι των πλουσίων. «Η ρητορική ενάντια στον πλούτο δεν είναι ενθαρρυντική. Θα προτιμούσα να ζω σε μία χώρα που δεν θα έπρεπε να το αντιμετωπίσω αυτό» δηλώνει.

Ανησυχία δεν εκφράζεται μόνο από τους ξένους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Γαλλία. Ο Henri de Castries, επικεφαλής της ασφαλιστικής Axa, είναι ένας από τους πιο σεβαστούς επιχειρηματίες της χώρας. «Άκουσα τον κ. Hollande. Θέλει να προωθήσει την ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία. Θέλει να ευδοκιμήσουν οι επιχειρήσεις. Κι εμείς το ίδιο θέλουμε» δηλώνει και συμπληρώνει: «Το ερώτημα είναι πως θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Δεν υπάρχει παράδειγμα στη σύγχρονη οικονομική ιστορία από μία χώρα που να πέτυχε μείωση των ελλειμμάτων της αυξάνοντας τη φορολογία σε επίπεδο δήμευσης περιουσιών. Αντιθέτως, οδηγεί σε μείωση της δραστηριότητας και αύξηση των ελλειμμάτων».

Η αγωνία των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζει την ευρύτερη συζήτηση ως προς την τολμηρή στάση του κ. Hollande. Ο νέος ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη – της μόνης με σοσιαλιστική ηγεσία – τάραξε τα νερά στη Γηραιά Ήπειρο με την αποφασιστικότητά του να αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη εναντίον της κρίσης χρέους της ευρωζώνης από τη γερμανικά καθοδηγούμενη λιτότητα σε μία πολιτική προώθησης της ανάπτυξης.

Στο εσωτερικό της χώρας του, επιμένει να πληρώσουν οι πλούσιοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το θέμα όμως, είναι εάν η δική του προσέγγιση κινδυνεύει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποξένωση της επιχειρηματικής κοινότητας την στιγμή μάλιστα που η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα επενδύσεις και ανάπτυξη για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας.

«Η Γαλλία δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και το Παρίσι θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό» δηλώνει ο Guillaume Poitrinal, διευθύνων σύμβουλος της Unibail-Rodamco, του ευρωπαϊκού ομίλου εμπορικών κέντρων που έχει έδρα στο Παρίσι και συμπληρώνει: «Οι μεγάλες μας επιχειρήσεις δίνουν δουλειά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και είναι η καλύτερη τοποθέτηση της Γαλλίας. Αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο ποσοστό από ότι έχει απομείνει από την οικονομική ανάπτυξη σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι εάν αποδυναμωθούν συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό, θα υπάρξει αντίκτυπος για την απασχόληση, τα έσοδα από φορολογία και την ανάπτυξη».

Η διένεξη μεταξύ των γαλλικών επιχειρήσεων και της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης ως προς τη φορολογία και τους νέους κανόνες, αντικατοπτρίζει την ευρεία ανησυχία για τη σοβαρή διάβρωση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία, η οποία εντείνει τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής επιβράδυνσης.

Τα σημάδια είναι εμφανή σε πολλά προγράμματα περικοπών θέσεων εργασίας. Τα εργατικά συνδικάτα προβλέπουν ότι μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα χαθούν περίπου 45.000 θέσεις εργασίας, πέρα από τις 350.000 που έχουν χαθεί την τελευταία 5ετία. Η PSA Peugeot Citroen, η οποία παλεύει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει προβλήματα και τα εργατικά συνδικάτα προβλέπουν ότι θα προβεί σε 10.000 περικοπές. Τον προηγούμενο μήνα, η Air France ανακοίνωσε περικοπές 5.000 θέσεων εργασίας.

Ο πρώτος κλάδος που δέχθηκε φραστική επίθεση από τον κ. Hollande ήταν ο τραπεζικός, όταν διακήρυξε πως ο «πραγματικός του εχθρός» δεν ήταν ο κ. Sarkozy, αλλά «ο χρηματοοικονομικός κόσμος». Ακολούθησε η δέσμευση για φορολογικό συντελεστή 75% που θα επιβληθεί τον επόμενο χρόνο. Την Τετάρτη η κυβέρνησή του ανακοίνωσε αύξηση στον φόρο περιουσίας και κληρονομίας, επιπλέον φόρο στα εταιρικά μερίσματα, μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα stock options, επιπλέον δασμοί για τις τράπεζες και τους ενεργειακούς ομίλους, που συνολικά υπολογίζονται στα 7,2 δισ. ευρώ. Νέα μέτρα για την ευθυγράμμιση της φορολογίας επί του κεφαλαίου και του εισοδήματος αναμένονται για τον επόμενο χρόνο.

Πέρα από τη φορολογία όμως, ένα διάταγμα για περιορισμό των μισθών στους επικεφαλής των κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών – όπως η σιδηροδρομική SNCF, ο ενεργειακός όμιλος EdF και η Areva – στα 450.000 ευρώ. Για τον Henri Proglio της EdF, αυτό αντιστοιχεί σε μείωση μισθού κατά σχεδόν 85%. Οι υπουργοί συζητούν επίσης για επιβολή περιορισμών στο κλείσιμο εργοστασίων και για μεγαλύτερη προστασία των εργαζομένων.

Οι εκκλήσεις της ένωσης των εργοδοτών Medef, για ανακούφιση από το υψηλό κοινωνικό κόστος της απασχόλησης αντιμετωπίστηκαν με το επιχείρημα ότι το εργατικό κόστος δεν είναι η βασική αιτία για την μείωση της ανταγωνιστικότητας. Ο επικεφαλής της Medef, Laurence Parisot, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα: «Οδεύουμε σε συστημικό στραγγαλισμό».

Ο Philippe Kenel, συνέταιρος στην ελβετική νομική εταιρεία Python & Peter δήλωσε πως έχει ήδη μετεγκαταστήσει 12 άτομα από τη Γαλλία στην Ελβετία. Και αυτό μέχρι τα τέλη Απριλίου – ένα μήνα πριν εκλεγεί ο κ. Hollande. «Σε ένα μήνα έκανα ότι κάνω συνήθως σε ένα χρόνο» δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος πάντως ήταν εξ αρχής σαφής για τον φορολογικό συντελεστή του 75%, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα επηρεάσει μόνο 3.000 νοικοκυριά και τον οποίο θεωρεί πολύ πιο σημαντικό ως συμβολική κίνηση για να αποτραπούν οι υπερβολικές αμοιβές στελεχών, παρά ως μέτρο είσπραξης δημοσίων εσόδων. Ο James Johnston όμως, δικηγόρος και επικεφαλής της γαλλικής Bircham Dyson Bell που έχει έδρα στο Λονδίνο εκτιμά πως θα υπάρξει αύξηση της φυγής πλούσιων Γάλλων πολιτών προς τη Βρετανία, την Ελβετία και το Βέλγιο. «Η Γαλλία έχει ήδη έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τα άτομα με υψηλά εισοδήματα» αναφέρει.

Ο Francois Perol, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BPCE, μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας και πρώην σύμβουλος του κ. Sarkozy, δηλώνει: «Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες προτού καταλήξουμε ότι πρόκειται για καταστροφή. Εάν είναι δομικό, τότε νομίζω ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στην ανταγωνιστικότητα γιατί θα αποθαρρύνει τον κόσμο και κυρίως τους νέους επιχειρηματίες, να προχωρήσουν σε δικές τους επιχειρήσεις».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε