Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Μεγάλες πιέσεις δέχεται το ευρώ – Χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3481 δολάρια.

Ισχυρές πιέσεις προκαλεί στο ευρώ η κρίση στην Ιρλανδία. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3515 δολάρια από το επίπεδο των 1,3489 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας η αισιοδοξία για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στην Ιρλανδία εκτόξευσε το ευρώ έως τα 1,34601 δολάρια.

Η αγορά εμφανίζεται προβληματισμένη για την τύχη που θα έχει το εγχείρημα διάσωσης της Ιρλανδίας, καθώς δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί συγκεκριμένο σχέδιο. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι οι συζητήσεις της Κυβέρνησης του με την Τρόικα για την διαμόρφωση σχεδίου σωτηρίας του τραπεζικού τομέα θα ξεκινήσουν αύριο, καθώς η χώρα επιμένει να εκτιμά ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στις Τράπεζες και όχι στο δημόσιο τομέα της οικονομίας.

Πάντως το δολάριο έχασε μέρος των κερδών που είχε αποκομίσει μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων για την αγορά κατοικίας, τα οποία έδειξαν σημαντική υποχώρηση του αριθμού νέων οικοδομικών αδειών τον Οκτώβριο.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 12 εκατ .ευρώ, εξ αυτών τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 19,06,20 με 4 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 8 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο υποχώρησε ελαφρώς στο 9,09% από 9,12% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 11,68% από 11,71% χθες έναντι 2,59% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,54%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,41% στο εξάμηνο στο 1,27% το τρίμηνο στο 1,04% και ο μήνας στο 0,84% από 0,85%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε