Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μεγάλη κυνικότητα από τον Γιούνκερ: “Η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά”

Μεγάλη κυνικότητα από τον Γιούνκερ: “Η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά”

– Δήλωσε ότι πρέπει η Ελλάδα να προετοιμαστεί για “ξένες παρεμβάσεις” στις ιδιωτικοποιήσεις
– Ανακοίνωσε την έλευση ξένων ειδικών που θα εγγυώνται την εφαρμογή των σκληρών μέτρων
– Στο τέλος, δήλωσε όμως ότι “πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και οχι να την προσβάλλουμε”
– Διαβάστε τους όρους της Ευρώπης για την πέμπτη δόση της βοήθειας

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Focus, ανέφερε μάλιστα ότι “η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά”. Οι Έλληνες πρέπει να προετοιμαστούν για “ξένες παρεμβάσεις” στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στη διαχείριση του χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και διευκρινίζει: “Για να διαχειριστούν το κύμα αποκρατικοποιήσεων θα χρειαστούν έναν θεσμό ανάλογο με το γερμανικό Treuhand” (ένας φορέας που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 90 ώστε να διαχειριστεί τις πρώην κρατικές εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας που είχε καταρρεύσει).

“Δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, πρέπει όμως να τους βοηθήσουμε. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν ειδικούς από την Ευρωζώνη για να βοηθηθούν στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων” προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup (Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) κ. Γιούνκερ δήλωσε “πεπεισμένος” ότι τα μέτρα που επικυρώθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή “θα λύσουν το πρόβλημα”.

“Η κρίση σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκε απο εσωτερικές παθογένειες. Μεταξύ του 1999 και του 2010 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 106,6% ενώ η οικονομία δεν άντεχε κάτι τέτοιο. Οι αυξήσεις αυτές δεν έλαβαν υπ’όψη την παραγωγικότητα” τονίζει καταλήγοντας.

Την ώρα που με τέτοια κυνικότητα ο κ. Γιούνκερ λέει όσα λέει, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής που στην ουσία αναφέρει τους όρους με τους οποίους η Ευρώπη τελικά πείστηκε να δώσει την πέμπτη δόση, αλλά και εκεί γίνεται λόγος πως υπάρχει κίνδυνος για την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Διαβάστε τους όρους της Ευρώπης για την πέμπτη δόση

Ρεπορτάζ του Aljazeera για την κρίση στην Ελλάδα

Αντιδράσεις

“Όσο έχουμε ανάγκη από δανεικά, τόσο οι όροι που θα τίθενται θα είναι επαχθέστεροι. Πρέπει η Ελλάδα να μαζέψει τα κομμάτια της, και να προσπαθήσει σε κάθε Δήμο να λειτουργήσει μέσα σε άμεσο χρονικό διάστημα μια μικρή, ή μεγάλη εξαγωγική μονάδα. Όλα τα άλλα, Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, κ.λπ., είναι αναστολή εκτελέσεως της χώρας” αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

Διαβάστε:

Οι όροι της Ευρώπης για την πέμπτη δόση

Πράσινο από την Ευρώπη για πέμπτη δόση και νέο δάνειο

Η άγρια φορολόγηση “νάρκη” στο Μεσοπρόθεσμο

Σόιμπλε: ‘Ετοιμο πριν το φθινόπωρο το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

Πρωτοβουλία Βαρουφάκη για “New Deal” στην Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε