Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μεγάλο ερώτημα εάν θα αντέξουν τα ασφαλιστικά ταμεία το κούρεμα

Τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ομόλογα αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να υποστούν μία χασούρα ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 20ετίας, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Δεν είναι όμως μόνο το κούρεμα από το οποίο θα ζημιωθούν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, καθώς υπολογίζεται ότι από την ανεργία που διαρκώς εκτοξεύεται αναμένεται να χάσει από εισφορές περί τα 4,5 δισεκατομμύρια το 2011.

Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να έχουν μεγάλη απώλεια εσόδων και από την ύφεση, καθώς πάνω από 250.000 επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δεν μπορούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Φυσικά σε ένα τέτοιο σκηνικό παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, πλέον δεν αποκλείονται καικ νέες περικοπές στις συντάξεις.

Πάντως, σε ένα κλίμα εισφοροδιαφυγής και τεράστιας ύφεσης τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία είναι αμφίβολο εάν θα τα καταφέρουν, χωρίς τουλάχιστον παρεμβάσεις.

Πόσα κρατικά ομόλογα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία:

– Ταμείο των επιστημόνων (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί έχουν ομόλογα αξίας 5 δισεκατομμυρίων
– Το ΙΚΑ διεθέται ελληνικά ομόλογα αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ
– ΟΓΑ: Διαθέτει ομόλογα 1,12 δισ. ευρώ
– ΤΕΑΔΥ: Ελληνικά ομόλογα 1,23 δισ. ευρώ

Μικρότερο πλήγμα αναμένεται να έχουν τα επικουρικά ταμεία, τα οποία διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους μικρότερης αξίας ομόλογα.

Διαβάστε επίσης:

Μας κούρεψαν 100 δις ευρώ χρέους – Μας ψαλίδισαν την εθνική κυριαρχία

Τι αλλάζει στις συντάξεις και στις καταθέσεις

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε