Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μειώθηκε στο 7,8% η ανεργία στις ΗΠΑ – Κόντρα Ομπάμα – Ρόμνει

Μειώθηκε στο 7,8% η ανεργία στις ΗΠΑ – Κόντρα Ομπάμα – Ρόμνει

 Ο δείκτης της ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 7,8% τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο σημείο αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ουάσιγκτον.

Ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων βάσει των εποχιακών μεταβλητών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που οι μέσες προβλέψεις των αναλυτών προϋπολόγιζαν ότι θα κινηθεί στο 8,1%.

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης για τη θετική εξέλιξη της εργασίας, ένα μήνα και μία ημέρα πριν την εκλογική αναμέτρηση του Ομπάμα με τον ρεπουμπλικάνο Μιτ Ρόμνεϊ για την προεδρία, αποτελούν χαράς ευαγγέλια για το στρατόπεδο των δημοκρατικών.

Ένα από τα κυριότερα κατηγορώ της πλευράς του Ρόμνεϊ κατά του απερχόμενου προέδρου ήταν ακριβώς η ευθύνη που του επιρρίπτει για την καθήλωση του ποσοστού ανεργίας στο 8% αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι είχαν εκλεγεί με τα ποσοστά ανεργίας πάνω από το 7%.

Ωστόσο, τα αναλυτικά, αριθμητικά, στοιχεία που συνοδεύουν τα ποσοστά, δίνουν περισσότερα πολεμοφόδια στους Ρεπουμπλικάνους καθώς διαπιστώνουν ότι η καθαρή δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στη χώρα έχει πέσει κατά 20% εν σχέσει προς τον Αύγουστο, καθώς τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 114.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το στοιχείο αυτό είναι κατώτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών (120.000 θέσεις), όμως η κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει κατά 36% προς τα άνω τις εκτιμήσεις για τις προσλήψεις τους δύο προηγούμενους μήνες.

«Το 2012 η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης έφθασε κατά μέσον όρο τις 146.000 θέσεις τον μήνα, έναντι 153.000 το 2011», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε πως η μείωση του δείκτη της ανεργίας τον Σεπτέμβριο αποτελεί σαφή ένδειξη πως η οικονομία ανακάμπτει, πλην όμως απομένει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη.

Με τη σειρά του, ο Ρόμνεϊ σχολίασε πως η πτώση αυτή δεν αντανακλά «μία πραγματική αναθέρμανση» της οικονομίας.

«Δημιουργήσαμε λιγότερες θέσεις απασχόλησης τον Σεπτέμβριο απ’ ότι τον Αύγουστο και λιγότερη απασχόληση τον Αύγουστο απ’ ότι τον Ιούλιο, και έχουμε απολέσει 600.000 θέσεις εργασίες στη βιομηχανία από την έναρξη της θητείας του προέδρου Ομπάμα», δήλωσε ο Ρόμνεϊ από Χάρισονμπεργκ.

Στο μεταξύ η υπουργός Εργασίας Χίλντα Σολίς, απαντώντας σε επικρίσεις από έναν επιχειρηματία, δήλωσε πως κάθε υπόνοια ότι τα στοιχεία για την απασχόληση έχουν χειραγωγηθεί για πολιτικούς λόγους είναι «αξιογέλαστα».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε