Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέρκελ: ‘Εσχατη λύση η διμερής ενίσχυση

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

‘Aφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν ένα μηχανισμό διμερούς οικονομικής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, ως έσχατη λύση. Πρόσθεσε όμως οτι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν απαραίτητο. Στηριξη στην Ελλάδα απο Μπερλουσκόνι.

Μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, η γερμανίδα καγκελάριος είπε πως αν η Ελλάδα απειλούταν με παύση πληρωμών,  θα ενιχυόταν “με διμερή τρόπο από τα κράτη ή ακόμα θα μπορούσε να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”.

“Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει σίγουρα να μιλήσουν μεταξύ τους” για την στάση που θα υιοθετήσουμε σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους, πρόσθεσε η καγκελάριος. “Αλλά γι’ αυτό το θέμα, δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση . Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ κατηγορηματικά ότι παραμένει ανοιχτό”, συνέχισε. 

Η γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει ότι η απόφαση για αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα. “Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι’ αυτό το λόγο θα συμμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές, δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Μπιλντ, δήλωσε πως η Γερμανία θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει έαν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σ’ αυτόν το μηχανισμό. ” Για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση”, είπε ο Σόιμπλε. Πρόσθεσε πως η Αθήνα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της σε ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα. Στο “στρατόπεδο” αυτό προσχωρεί και η Ιταλία με τον Σ. Μπερλουσκόνι να δηλώνει ότι η χώρα του “στηρίζει απόλυτα” την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Μιλώντας στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στην Μπολόνια, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
‘Ετοιμο του “κοστούμι” ΔΝΤ για την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε