Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μέρκελ και Σόιμπλε πιέζουν-Οι Ισπανοί αντιστέκονται

Μέρκελ και Σόιμπλε πιέζουν-Οι Ισπανοί αντιστέκονται

Η καγκελάριος Ά.Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε φέρονται να ασκούν πιέσεις στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να ενταχθεί η χώρα του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, αναφέρεται ότι το Βερολίνο εκτιμά πώς η Ισπανία δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να αντιμετωπίσει την αρνητική κατάσταση που έχει προκύψει για τις τράπεζές της.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό αυτή τη γραμμή συμφώνησαν να ακολουθήσουν Μέρκελ και Σόιμπλε, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Μαδρίτη απορρίπτει την πρόταση Σόιμπλε

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της ευρω-κρίσης στις πληττόμενες νότιες χώρες της ΟΝΕ, μετά από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρει το Der Spiegel, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ο Σόιμπλε άσκησε πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή στον ισπανό ομόλογό του Λούις ντε Γκίντος, που τον επισκέφτηκε στο Βερολίνο.
Ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι η Ισπανία θα πρέπει να λάβει χρήματα από τον μηχανισμό EFSF, για να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της. Οι δυσκολίες του χρηματοπιστωτικού τομέα οδηγούν στον δανεισμό της Ισπανίας με ολοένα αυξανόμενα επιτόκια στις χρηματαγορές, πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο Λούις ντε Γκίντος φέρεται να απέρριψε την πρόταση Σόιμπλε, λέγοντας ότι η Ισπανία μπορεί να βρει μόνη της τα χρήματα για να ενισχύσει τις τράπεζές της. Επιπλέον – διευκρίνισε ο ισπανός υπουργός – θα περιμένει τη γνωμοδότηση των αρμόδιων οικονομικών συμβούλων για την πραγματική χρηματοδοτική ανάγκη των ισπανικών τραπεζών.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε