Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μέρκελ, ο μεγαλύτερος εχθρός της ελληνικής χρεοκοπίας”

Οι Financial Times εκτιμούν πως ο Σόιμπλε η Ολλανδία και η Φινλανδία ”μπλοφάρουν” με την Ελλάδα που βρήκε ανέλπιστα σύμμαχο το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ευρώπη, δηλαδή τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ”Παιχνίδια χρεοκοπίας στην Ευρώπη”

Καθώς οι ψίθυροι δυναμώνουν ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας, ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντέξει τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας, το ερώτημα που κυκλοφορεί στους κυβερνητικούς διαδρόμους και τις αγορές είναι αν αυτές οι φωνές είναι ειλικρινείς ή το δημιούργημα μιας μεγάλης, και επικίνδυνης, μπλόφας;

Επί μήνες, ήταν αναμφισβήτητο σενάριο ότι μια ελληνική χρεοκοπία όχι μόνο θα έπληττε το ευρωπαϊκό πρεστίζ αλλά θα προκαλούσε και καταστροφικό σοκ, του μεγέθους της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.

Αυτό το σενάριο δείχνει ότι έχει αλλάξει για ορισμένους ρυθμιστές στις τρεις από τις τέσσερις εναπομείνασες οικονομίες «ΑΑΑ», την Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία.

«Θεωρείτο ότι θα οδηγούσε σε πιστωτικό κραχ αμέσως και θα μας έπληττε όλους», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Τώρα, οι πιθανότητες τέτοιας καταστροφικής επίπτωσης είναι περίπου 10-20%. Παραμένει πιθανό, αλλά δεν είναι βέβαιο».

Αυτή η πεποίθηση έχει ενθαρρύνει αυτές τις κυβερνήσεις να τηρήσουν σκληρή γραμμή για το πακέτο διάσωσης 130 δισ. ευρώ που περιμένει η Αθήνα για να γλιτώσει την στάση πληρωμών το Μάρτιο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ.Wolfgang Schäuble, έφτασε να υπονοήσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλλει τις εκλογές και να εγκαθιδρύσει τεχνοκρατική κυβέρνηση χωρίς συμμετοχή από κανένα κόμμα, ανάλογη με της Ιταλίας, για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του προγράμματος.

«Η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει, και οι Έλληνες πλέον αντιλαμβάνονται ότι η διάσωση δεν είναι εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αν έχουν έτσι τα πράγματα, το σημείο καμπής ίσως ήταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών ΑΑΑ στο Βερολίνο πριν 10 ημέρες. Ήταν η πρώτη φορά που συναντιόνταν αφότου έπεσαν τα επιτόκια δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία και απόλαυσαν τους καρπούς των γραμμών άμυνας που είχαν στήσει.

Η πιο ορατή τέτοια γραμμή είναι το ταμείο διασώσεων 500 δισ. ευρώ που θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του έτους και θα προσφέρει ανάσα σε ευάλωτες κυβερνήσεις, όπως την Ιταλία και την Ισπανία. Ακόμη πιο σημαντική ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να απελευθερώσει φθηνά δάνεια για να τονώσει τις τράπεζες της ηπείρου.

Πάντως ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων είναι σκεπτικοί. «Είναι μπλόφα», είπε ένας, που εκτιμά ότι οι πιστώτριες χώρες χρησιμοποιούν την τελευταία ευκαιρία για να πιέσουν την Ελλάδα πριν υπογράψουν το δάνειο και χάσουν τα διαπραγματευτικά χαρτιά τους.

«Το γεγονός ότι τα χρήματα από την διάσωση θα πολύ προκαταβολικά και η Ελλάδα σύντομα θα εμφανίσει πλεόνασμα στον πρωταρχικό προϋπολογισμό, δικαιολογεί τις ανησυχίες αυτών των κρατών για τις εγγυήσεις τους όταν θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της λήξης του Μαρτίου», σημειώνει ο κ. Mujtaba Rahman, της συμβουλευτικής Eurasia Group.

Οι συζητήσεις για χρεοκοπία έχουν σίγουρα εκνευρίσει τους αντιπάλους της χρεοκοπίας, μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ, η Κομισιόν και η γαλλική κυβέρνηση, καθώς και οι πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι σε αρκετές βόρειες χώρες, δηλώνουν ότι γίνονται πολλές συζητήσεις για τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας και ορισμένοι από τους παράγοντες των συνομιλιών δηλώνουν ότι παραμένουν εντελώς διχασμένοι για το αν είναι η χρεοκοπία η καλύτερη λύση.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι ανάμεσα στους μεγαλύτερους «εχθρούς» της χρεοκοπίας είναι το πρόσωπο με την μεγαλύτερη βαρύτητα: Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

«Μπορώ να δηλώσω ξεκάθαρα εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι οι φήμες είναι εσφαλμένες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας κ. Steffen Seibert, όσον αφορά τις φήμες ότι το Βερολίνο επιδιώκει χρεοκοπία. «Η Γερμανία δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση».

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το εάν θα επιβιώσει η ευρωζώνη από μια ελληνική χρεοκοπία. Ο κ. Guntram Wolff του think-tank Bruegel, δήλωσε ότι μια χρεοκοπία συντεταγμένη, που θα κρατούσε την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, θα ήταν διαχειρίσιμη. Αλλιώς «θα είχαμε πολύ σοβαρές μεταστάσεις».

Ο κ. Daniel Gros του Centre for European Policy Studies φοβάται ότι οι ρυθμιστές έχουν ξεγελαστεί από μια πλαστή αίσθηση ασφάλεια που προκαλούν τα φθηνά δάνεια του κ. Draghi. «Οι ρυθμιστές έχουν απίστευτα βραχύ χρονικό ορίζοντα. Όταν για λίγες εβδομάδες βελτιώνεται η κατάσταση, κοιτάζονται και λένε: «Κανένα πρόβλημα,ε;».

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε