Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέρκελ: Παιδιά να συντονιστούμε, για τους φόρους και τους μισθούς στο Δημόσιο

Η Γερμανίδα καγκελάριος διαπιστώνει πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στην ευρωζώνη ξεκόβοντας ταυτόχρονα τις φήμες περί επιστροφής στο γερμανικό μάρκο.
 

Σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Stern η Α.Μέρκελ επανέλαβε τη δέσμευσή της για στήριξη του ευρώ με τον τρόπο όμως που εννοεί-ευνοεί εκείνη.Δηλαδή δεν είπε ούτε λέξη περί ενίσχυσης του ευρωπαικού ταμείου σταθερότητας και περί ευρωομολόγων αλλά πρότεινε καλύτερο συντονισμό στην ευρωζώνη.
 
”Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερος συντονισμός πολιτικών σε θέματα φορολογίας και κοινωνικά ζητήματα, όσον αφορά την εργατική νομοθεσία και τις εξελίξεις σε σχέση με τους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Πρέπει να συντονιστούμε…ώστε να εξαλειφθούν οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν κατά καιρούς” ήταν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της.
 
Την πρώτη έκδοση χρέους εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
κατέταξε, προσωρινά στην βαθμίδα “Aaa” ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s Investors Service.
 
Στην σχετική ανακοίνωση του οίκου, η αξιολόγηση θα γίνει οριστική όταν γνωστοποιηθούν οι ακριβείς όροι της έκδοσης χρέους, συνολικού ύψους 27 δισ.ευρώ.
 
Το ποσό που θα αντληθεί θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο προγράμματος συνολικού ύψους 85 δισ.ευρώ για την παροχή στήριξης στην Ιρλανδία εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ.
 
Όπως επισημαίνει η Moody’s στην ίδια ανακοίνωση η αξιολόγηση βασίζεται στη δομή του Ταμείου και στην πιστοληπτική βαθμίδα στην οποία κατατάσσονται οι χώρες που το απαρτίζουν, εκτός της Ιρλανδίας και της Ελλάδος.
 
Οι προοπτικές της αξιολόγησης χαρακτηρίζονται από τη Moody’s ως “σταθερές” με την εξαίρεση των αξιολογήσεων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, οι οποίες τελούν υπό εξέταση.
 
Αντίστοιχα, ως κίνδυνο που θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα του προγράμματος η Moody’s επισημαίνει το ενδεχόμενο μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό και ιδιαίτερα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας λόγω του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, κατ’αντιστοιχία της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε