weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μέρκελ: «Θα αφοσιωθώ στην ανάκαμψη της Ελλάδας»

Μέρκελ: «Θα αφοσιωθώ στην ανάκαμψη της Ελλάδας»
ΦΩΤΟ REUTERS

«Πιστεύω ότι η χώρα θέλει να πετύχει και θα αφοσιωθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο να την υποστηρίξω», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Όμως «η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας, είναι ότι από τη μία πλευρά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές εθνικές επιχειρήσεις», σημείωσε η Μέρκελ. «Από την άλλη πλευρά πολλά πράγματα παραμένουν κλειστά, όπως για παράδειγμα ο τομέας των μεταφορών», υπογράμμισε.

«Το άνοιγμα που θα γνωρίσει η Ελλάδα θα οδηγήσει στη γέννηση ευκαιριών», συνέχισε. «Το μέλλον θα αποδείξει ότι αυτά είναι τα αντικείμενα που θα επιτρέψουν (στην Ελλάδα) να αποκτήσει ξανά ανάπτυξη».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα 16 σημείων με τίτλο «επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης για την Ελλάδα», το οποίο καταγράφει λεπτομερώς τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις γερμανικές επιχειρήσεις και τα ιδρύματα να εμπλακούν στην ελληνική διαδικασία μεταρρυθμίσεων, γράφει η Χάντελσμπλατ.

Η εφημερίδα συγκρίνει το πρόγραμμα αυτό με το σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο υιοθέτησαν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν οικονομικά την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ θα διοργανώσει μια διάσκεψη Γερμανών επενδυτών, θα προσφέρει μια βοήθεια από τη Γερμανία στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και στην αναζήτηση επενδυτών, προσθέτει η εφημερίδα.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργού της είναι «συντονισμένες, συνετές και δίκαιες».

Εξάλλου, η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε τις επικρίσεις που είχε δεχθεί όσον αφορά τον χειρισμό της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και δήλωσε ότι η ίδια είναι «μια παθιασμένη Ευρωπαία». «Αν είχα τόσο πάθος για όλα όσο έχω για την Ευρώπη η ημέρα μου θα διαρκούσε 48 ώρες», σημείωσε και προσέθεσε: «Αυτό είναι ένα Μερκελικού είδους πάθος και είναι αρκετά έντονο».

«Η υποστήριξη του ευρώ είναι ιστορικό μας καθήκον. Είναι μέρος της επιτυχίας της Γερμανίας. Μια Ευρώπη χωρίς το ευρώ είναι πλέον κάτι το αδιανόητο», υπογράμμισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα μέλη της ευρωζώνης με μεγάλο χρέος θα εφαρμόσουν με επιτυχία τις μεγαλεπήβολες οικονομικές τους μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους.

«Μαζί θα τα καταφέρουμε», σημείωσε. «Κάθε μέλος της ευρωζώνης γνωρίζει τις ευθύνες του».

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Μέρκελ σημείωσε ότι μίλησε με τους ηγέτες των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη –Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία– και ότι σε καθεμία από αυτές τις χώρες υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει με το πρόγραμμα λιτότητας που έχει υιοθετήσει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι «δεν μπορούμε ακόμη να πούμε» πόσο θα στοιχίσουν τα μέτρα αυτά που αποφασίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες στους Γερμανούς φορολογούμενους. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το κόστος να είναι το χαμηλότερο δυνατό», προσέθεσε, «όμως δεν μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό πριν από το τέλος».

Η Μέρκελ επαναβεβαίωσε εξάλλου τα σχέδιά της να είναι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2013. «Όπως μπορείτε να δείτε, αγαπάω τη δουλειά μου. Και δεν προβλέπεται αυτό να αλλάξει γρήγορα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποδαρικό «περιορισμένης χρεοκοπίας» από τον οίκο Fitch

Παπανδρέου: «Απαλλαχθήκαμε από το βραχνά της χρεοκοπίας»

Οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης

Βενιζέλος: Κέλυφος ασφαλείας πάνω από τις τράπεζες 

Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας – Το πρώτο λάθος βήμα θα μας οδηγήσει στην καταστροφή

Σχέδιο μαμούθ για να διασωθεί η Ελλάδα – Νέο τεράστιο δάνειο 109 δισ. ευρώ με μικρότερα επιτόκια και επαναγορά χρέους

Γ. Παπανδρέου: «Το συνολικό χρέος θα μειωθεί κατά 26 δισ ευρώ»

Διαβουλεύσεις για γερά νεύρα για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ – Φοβούνται ντόμινο από τυχόν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας

Παπανδρέου: «Αν πέσουμε, θα πάρουμε και άλλους μαζί μας»

Απειλή αγωγών από τις τράπεζες για τη φόρο-εισφορά υπέρ της Ελλάδας

Η πρόταση των Σοφών της Μέρκελ για την Ελλάδα – Βαρύ το κλίμα στην Αθήνα

F.T.: Η Ελλάδα η πρώτη δυτική ανεπτυγμένη χώρα που θα χρεοκοπήσει

Ενότητες
#TAGS MM