Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μέρκελ: “Χρειάζονται τροποποιήσεις για διασφάλιση της σταθερότητα του ευρώ”

Μέρκελ: “Χρειάζονται τροποποιήσεις για διασφάλιση της σταθερότητα του ευρώ”

Εμμένει η καγκελάριος Μέρκελ ότι πρέπει να τροποποιηθούν κάποιες συνθήκες της ΕΕ, “ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ”.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με σημερινές της δηλώσεις επισήμανε ότι σκέπτεται ακόμα ότι “είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”,  “ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ”.

“Είμαι της γνώμης ότι χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες”, τόνισε η καγκελάριος, που διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα της ακολουθητέας διαδικασίας, εάν κράτη μέλη δεν δείχνουν προσήλωση στους κανόνες του “Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης”.

Η προσέγγιση της καγκελαρίου Μέρκελ είναι διαφορετική από την επίσημη γαλλική, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες της ΕΕ.

Όσον αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, που εξελέγη πολύ πρόσφατα, έχει αποσαφηνίσει ότι οιαδήποτε μεταβολή θα πρέπει να τεθεί υπό την έγκριση του βρετανικού λαού σε δημοψήφισμα, έστω κι αν η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη. 

“Στην πραγματικότητα, εκτιμώ ότι παρόμοια τροπολογία συνθήκης θα εξασφαλίσει τις χρηματαγορές, εάν δηλαδή σε έκτακτες καταστάσεις λαμβάνονται και έκτακτα μέτρα”μ πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, τονίζοντας ότι “ευκταίο, βέβαια, είναι να μην φθάνουν τα πράγματα εκεί”. 

Τέλος, η Μέρκελ τόνισε ότι η “η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης δεν είναι θέμα που άπτεται μόνον των “Εκοφίν”, αλλά ασφαλώς και των Ευρωπαϊκών συμβουλίων (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί). 

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε προσφυγή κατά του σχεδίου βοήθειας των χωρών της ζώνης του ευρώ, αφού προηγουμένως είχε απορίψει και την αναστολή καταβολής της επείγουσας βοήθειας στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο ακολούθησε τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή του Βερολίνου σε “μια μείωση της εμπιστοσύνης στις αγορές, της οποίας οι συνέπειές της δεν θα είναι προβλεπόμενες”.

Η προσφυγή κατατέθηκε από τον Πήτερ Γκαουβέλερ έναν βουλευτή του συντηρητικού κόμματος CSU συμμάχου της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά αφορά πολλούς ευρωσκεπτικιστές.

Το δικαστήριο έλαβε τον περασμένο μήνα μια παρεμφερή απόφαση, μετά από κατάθεση μιας άλλης προσφυγής, δηλαδή κατά της βοήθειας για την Ελλάδα εκτιμώντας ότι μια αναβολή της γερμανικής βοήθειας μέχρι την οριστική έκδοση της απόφασης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο σωτηρίας.

Αλλά το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει ακόμα το περιεχόμενο των δύο προσφυγών.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία θα μετάσχει με το ποσό των 148 δισ. στο σχέδιο των 750 δισ. που αποφασίστηκε για να αποφευχθεί μια εξάπλωση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε