Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Μετά τη Δευτέρα έρχονται μέτρα για να καλύψουν ”τρύπα” 7 δισ. ευρώ

καιρός

– Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την ανακοίνωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 λίγο κάτω από το 16%
– Επιφέρει εκτίναξη του ελλείμματος και του 2010
– Τα αυξημένα ελλείμματα και η δραματική υστέρηση εσόδων κοστίζουν 7 δισ. ευρώ
– Πρώτα μέτρα οι αυξήσεις σε τσιγάρα και σε πολλά προιόντα με αλλαγή συντελεστών ΦΠΑ και νέο μαχαίρι στο Δημόσιο

Την Δευτέρα η Eurostat θα ανακοινώσει, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση για να μην τιναχθούν οι εκλογές στον αέρα,το ύψος του ελλείμματος του 2009 που υπολογίζεται γύρω στο 16,6 %.

Μεταξύ των εκρηκτικών συνεπειών θα είναι η αναθεώρηση του ελλείμματος και του 2010 που θα είναι πολύ πάνω από τους στόχους, κάπου μεταξύ 9,5-9,8 % του ΑΕΠ.

Συνεπώς και σε συνδυασμό με την δραματική υστέρηση των εσόδων η κυβέρνηση  θα ψάχνει 7 δισ. ευρώ που της λείπουν με νέα μέτρα που θα τα νοιώσουμε καλά στο πετσί μας.

 
Γιατί όπως έχει ήδη ενημερώσει η Κομισιόν την κυβέρνηση,στο 2011 το έλλειμμα θα πρέπει απαρέγκλιτα να μειωθεί κατά 3 μονάδες,κάτι που σύμφωνα με αναλυτές θα σημάνει τον τελεσίδικο ”στραγγαλισμό” της οικονομίας μας που φέτος συρρικνώνεται κατά 4,5% και του χρόνου κατά 3,2%.
 
Μάλιστα η Κομισιόν εμφανίζεται σε τέτοιο βαθμό ανυποχώρητη στις απαιτήσεις της απέναντι στην κυβέρνηση που στις Βρυξέλλες ακούστηκε η φράση: «Εαν δεν βρίσκετε άλλο λίπος να κόψετε από τους Έλληνες, κόψτε από τη σάρκα».
 

Εξοργιστική πάντως είναι η μεθόδευση της ανακοίνωσης από Δευτέρα του αναθεωρημένου ελλείμματος γιατί δείχνει πως οι μικροκομματικές επιλογές θριαμβεύουν ακόμα στην Ελλάδα ιδίως όταν έχουν και ευρωπαικές πλάτες.

Μοιραία, όλα δείχνουν ότι έρχεται νέο «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις για να κλείσει η «μαύρη τρύπα». Η κυβέρνηση αναζητά 1 δισ. ευρώ σε ενάμιση μήνα. Ο Γιώργος Παπακωνστατίνου, πάντως, μέσω του CNN, απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διαβάστε επίσης
Παπακωνσταντίνου: «Όχι νέοι φόροι, όχι νέες μειώσεις μισθών»
Έκλεισαν οι κάλπες, έρχεται ο … λογαριασμός

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε