Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία…αναλυτές φοβούνται και για την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει δημόσιο χρέος 161 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από το 82% του ΑΕΠ της, το οποίο φάνηκε ως τώρα ανίκανη να μειώσει.

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των αγορών, μπορεί να υποχρεωθεί και αυτή να ζητήσει εξωτερική βοήθεια, εκτιμούν οι αναλυτές, έστω κι αν οι αρχές εξακολουθούν να θέλουν να πείσουν ότι οι καταστάσεις είναι “πολύ διαφορετικές”.

“Στις αγορές, η ιδέα που επικρατεί είναι πως μόλις λυθεί το θέμα της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία θα βρεθεί στο στόχαστρο”, δήλωνε από την Παρασκευή ο Ζοάο Κραβίνιο, διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και αρμόδιος για την Πορτογαλία.

Εντούτοις οι πορτογαλικές αρχές εξακολουθούν να διατηρούν τις ελπίδες τους, επιμένοντας στις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως είχαν κάνει και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης την άνοιξη. Αντίθετα από άλλες χώρες, “η Πορτογαλία δεν γνώρισε κάποια φούσκα στην αγορά ακινήτων και το επίπεδο της χρέωσης είναι εντός του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, υπογράμμιζε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, λέγοντας πως “ελπίζει ότι (η παρέμβαση του ΔΝΤ) δεν θα είναι απαραίτητη”.

Ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος έσπευσε από την πλευρά του να χαιρετίσει το βράδυ της Κυριακής το “σημαντικό” σχέδιο βοήθειας προς την Ιρλανδία που, όπως διαβεβαίωσε, “κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών”.

Για μια ακόμη φορά, ο Τεσέιρα ντος Σάντος επιχείρησε να αποσυνδέσει την Πορτογαλία από τα ιρλανδικά προβλήματα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα “με καλές κανονιστικές ρυθμίσεις και καλή επίβλεψη”, “ανθεκτικό και με καλή κεφαλαιοποίηση”. Υπογράμμισε επίσης τη “σαφή στρατηγική” της κυβέρνησης για τη μείωση των ελλειμμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι οι στόχοι θα τηρηθούν.

Εντούτοις, για την πλειοψηφία των αναλυτών, τα επιχειρήματα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για να καθησυχάσουν τις αγορές. Σήμερα τα επιτόκια στα πορτογαλικά ομόλογα συνέχιζαν στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) την ανοδική πορεία τους φτάνοντας στο 6,527%, από 6,508% το βράδυ της Παρασκευής.  “Αν η πίεση αυτή συνεχιστεί, η Πορτογαλία θα υποχρεωθεί να ζητήσει επείγουσα βοήθεια”, προβλέπει η οικονομολόγος Τούλια Μπούκο της Unicredit.

“Η Πορτογαλία μπορεί να θεωρήσει ότι είναι παράλογο να πληρώνει επιτόκια από 6% ως 7% ή περισσότερο, την ώρα που μπορεί να ζητήσει μια εξωτερική βοήθεια” με χαμηλότερα επιτόκια, εκτιμά επίσης ο Φιλίπε Σίλβα, υπεύθυνος για τα ομόλογα στην τράπεζα Carregosa.

Η Πορτογαλία έχει δημόσιο χρέος 161 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από το 82% του ΑΕΠ της, το οποίο φάνηκε ως τώρα ανίκανη να μειώσει. “Το πορτογαλικό χρέος αυξήθηκε περισσότερο τους εννέα πρώτους μήνες του χρόνου απ’ ό,τι είχε αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο πέρυσι”, επισήμανε στους “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” ο οικονομολόγος Ραλφ Σολβίν της Commerzbank.

“Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Πορτογαλίας είναι μεγαλύτερες από εκείνες της Ιρλανδίας”, υπογράμμιζε από την πλευρά του ο Νικ Φιρουζί της τράπεζας Nomura, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα “Ντιάριο Εκονόμικο”.

Μολονότι η Πορτογαλία έχει εξασφαλίσει τις ανάγκες χρηματοδότησής της για το 2010, η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να περιπλακεί πολύ το 2011, καθώς τότε λήγουν χρέη ύψους 25,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 19,7 δισεκατομμύρια κατά το πρώτο εξάμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, το πορτογαλικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει οριστικά την Παρασκευή ένα προϋπολογισμό άνευ προηγουμένου λιγότητας, που προβλέπει μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από το 7,3% του ΑΕΠ στο 4,6%.

Σε αντίδραση, οι δύο κύριες πορτογαλικές συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, οι CGTP και UGT, οι οποίες συνεδρίασαν για πρώτη φορά από το 1988, κήρυξαν για την Τετάρτη γενική απεργία, η οποία προαναγγέλλεται ως το σημαντικότερο κοινωνικό κίνημα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, το 1974.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε