Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μεθοδεύουν βήμα, βήμα την έξοδο χωρών απ’ το ευρώ!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Μια φορά μπορεί να είναι τυχαία, μετά τις δύο υπάρχουν υποψίες για … σχέδιο. Ας διδαχθούμε απ’ την ιστορία (δεν έχει βγει τσάμπα το ρητό)

Κάθε φορά που η Άγκελα Μέρκελ θέλει να επιβάλει κάτι στην υπόλοιπη ευρωζώνη φροντίζει να έχει ένα ψήφισμα της Γερμανικής Βουλής στο χέρι ώστε να έχει ένα “πάτημα” για να μην υποχωρεί από τη θέση της.
Έγινε και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, έγινε και παλιότερα.
Ας έρθουμε στο σήμερα, για την ακρίβεια να πάμε μια βδομάδα πίσω. Όταν η Ελλάδα έψαχνε να βρει κυβέρνηση στο Reuters “έσκασε” μια είδηση που κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος από την Κομισιόν έλεγε για γαλλογερμανικό σχέδιο που προβλέπει την έξοδο χωρών απ’ το ευρώ θέλοντας και μη.
Όπως ήταν φυσικά το δημοσίευμα έσπευσαν όλοι, μα όλοι, να το διαψεύσουν.
Ξαφνικά το σχέδιο επανήλθε μέσα στο Σαβββατοκύριακο, όχι τυχαία στο συνέδριο του κόμματος της Άγκελας Μέρκελ.
“Έπεσε” πρόταση για αποχώρηση χωρών απ’ την ευρωζώνη.
Η πρόταση δεν έμεινε πρόταση, το CDU, αλλιώς οι Χριστιανοδημοκράτες προχώρησαν σε ψήφισμα. Τι λέει;
“Σε περίπτωση που ένα μέλος [της Ευρωζώνης] δεν μπορεί ή δεν θέλει να συμμορφωθεί σε μόνιμη βάση με τους κανονισμούς που συνοδεύουν το ενιαίο νόμισμα θα είναι σε θέση οικειοθελώς – σύμφωνα και με τους κανόνες της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση – να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη χωρίς να φύγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα του αποδοθεί το ίδιο καθεστώς όπως και στα υπόλοιπα κράτη μέλη που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ”.
Δηλαδή, εμείς δεν σας διώχνουμε, αν εσείς θέλετε θα φύγετε…
Δηλαδή, αν ξαφνικά ένα από τα κοινοβούλια (να πάρουμε τυχαίο παράδειγμα αυτό της Γερμανίας) δεν υπερψηφίσει το επόμενο δάνειο για την επόμενη χώρα που θα χρειαστεί χρήματα η Γερμανική Κυβέρνηση θα πει “με συγχωρείτε εγώ θέλω αλλά δεν μπορώ”… και τότε η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή Ιταλία και όποια άλλη χώρα για να αποφύγει την καταστροφή “οικειοθελώς” θα αποχωρήσει απ’ την ευρωζώνη για να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, να το υποτιμήσει και να προσπαθήσει (αφού επιστρέψει στη δεκαετία του … 50) να μαζέψει τα κομμάτια της

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε