weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μια ωραία ατμόσφαιρα… – Τόμσεν μετά την σύσκεψη με Στουρνάρα:»Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση»

Μια ωραία ατμόσφαιρα… – Τόμσεν μετά την σύσκεψη με Στουρνάρα:»Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση» | Newsit.gr

Τέτοια κουβέντα δεν είχε ξαναβγεί από τα χείλη των τριών εκπροσώπων της Τρόικας στην Αθήνα.

Όταν ρωτήθηκε ο δανός Πωλ Τόμσεν πως πήγε η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είπε χαμογελαστός: «Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση».

Ο κ.Τόμσεν θα αναχωρήσει από την Ελλάδα αλλά τα άλλα δυο μέλη του κλιμακίου οι κ.κ. Μαζούχ και Μορς συμπλήρωσαν ότι θα παραμείνουν λίγες ακόμα μέρες στην Ελλάδα.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας τόσο για τα 11,5 δισ. ευρώ, όσο και για τις αποκλίσεις στην εφαρμογή του Προϋπολογισμού 2012 με αποτέλεσμα οι σημερινές συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής να έχουν ήδη μια «ώριμη» βάση εκκίνησης.

Από τις 14:00 ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής του, Χρήστος Σταϊκούρας κάθισαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Στόχος; Να βρουν τα μέτρα μέσω των οποίων το κράτος θα εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ.

Και ο μεγάλος γρίφος δεν είναι άλλος από το πως θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούν οι δανειστές χωρίς να μπει νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν σαφές ότι δε θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με την κοινωνία, που δεν αντέχει άλλο.

Όμως ο Γιάννης Στουρνάρας, ο άνθρωπος που καλείται να λύσει το γρίφο, δε δεσμεύτηκε για τίποτα. Κι αυτό λέει πολλά!

Στόχος της κυβέρνησης είναι ό,τι μέτρα ληφθούν, να μην αγγίξουν τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

Τις προηγούμενες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνεχείς συσκέψεις με εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και όπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων, έχει διαμορφωθεί μια βάση συμφωνίας.

Η συμφωνία αυτή, αναφέρει το δημοσίευμα, προβλέπει την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ και δραστικές περικοπές στο εφάπαξ, κυρίως στις περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι λάμβαναν τη συγκεκριμένη παροχή με λιγότερα από 25 χρόνια εργασιακού βίου ή Ταμεία όπου το εφάπαξ υπερβαίνει το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στο μέτωπο των συντάξεων, στον βαθμό που αυτές δεν αντιστοιχούν στις εισφορές.

Υπάρχουν όμως και μέτρα που εξετάζονται αλλά προκαλούν αντιδράσεις. Όπως: περικοπές στις συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ με πλαφόν ανώτερης σύνταξης 2.300 ευρώ, περικοπή 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ , κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το πακέτο των μέτρων. Γιατί έτσι, η τρόικα θα ολοκληρώσει πιο γρήγορα την έκθεσή της κι αν η Ελλάδα πάρει το ΟΚ, θα βάλει και χρήματα στα ταμεία της με την εκταμίευση της νέας δόσης.
Χρήματα που έχει μεγάλη ανάγκη, αφού τα ταμειακά αποθέματα είναι μηδενικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 6,6 δισ. ευρώ και στις 20 Αυγούστου λήγει ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία… ανάγκης των τριών αρχηγών – Το τηλεφώνημα Σαμαρά στον Ρομπάι – Επεισόδιο Βενιζέλου-Στουρνάρα

«Συμφωνία» σε τεντωμένο σχοινί για να αποφύγουν τις εκλογές – Το Μαξίμου προειδοποίησε για στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο εάν δεν ληφθούν τα μέτρα

Βενιζέλος σε Χρυσοχοΐδη: Άει στο διάολο φύγε από εδώ

Ρευστότης μηδέν! Στις 20/8 λήγει το ομόλογο των 3,2 δισ. – Reuters: Η Ελλάδα θα εκδώσει κι άλλα έντοκα γραμμάτια

#TAGS MM