Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Μια στις έξι τράπεζες θα αποτύχει στα stress tests

Ανάμεσα στις τράπεζες που ενδέχεται να αποτύχουν βρίσκονται πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Μέχρι και μία στις έξι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να αποτύχει στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.

Πηγές της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι 10 με 15 τράπεζες από τις 91 που ελέγχονται έχουν αποτύχει στα τεστ αντοχής.

Σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ελέγχων των τραπεζών, η EBA, η οποία διεξάγει τους ελέγχους, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που καθορίζει τα μακροοικονομικά σενάρια, πιέζουν να αποτύχουν περισσότερες τράπεζες στα τεστ αντοχής σε σχέση με τις 7 που απέτυχαν πέρυσι.

“Πόσες αναμένουμε να αποτύχουν; Θα έλεγα 10 με 15”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η EBA επιθυμεί ο αριθμός των τραπεζών που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής να κυμαίνεται σε αυτό το ποσοστό για να αποδείξει ότι οι έλεγχοι είναι σοβαροί, επεσήμανε μία άλλη πηγή, προσθέτοντας ότι η Αρχή δεν θέλει να πιέσει για την αποτυχία περισσότερων τραπεζών φοβούμενη ότι ενδέχεται να σπείρει τον πανικό και να εντείνει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

“Με στόχο να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη, η EBA χρειάζεται να δείξει ότι ο αριθμός των τραπεζών που απέτυχαν είναι σημαντικός, χωρίς όμως να είναι κεφαλαιώδης”, πρόσθεσε η πηγή. “Περίπου 10 είναι ο σωστός αριθμός”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και σενάριο πτώχευσης της Ελλάδας στα stress test των τραπεζών

Έρχονται αυστηρότερα stress tests για τις τράπεζες

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε